Lövsta Future Challenge

Alexandra Eriksson blev bästa U25-ryttare 2017

Åttondeplatsen i Gothenburg Horse Show igår kväll var pricken över i och säkrade Alexandra Erikssons titel som vinnare i Lövsta Future Challenge Jumping U25 2017.
– Bara att få chansen att rida här och visa upp lite fina resultat är fantastisk, och så att bli bästa U25-ryttare på det – jag är väldigt nöjd med helgen, säger Alexandra Eriksson.

Tillsammans med Liss Royal var Alexandra dubbelnolla i fredagens 1.50-klass och blev fyra i en stark internationell konkurrens. Lördagens stora klass var Gothenburg Trophy, som är den mest prestigefyllda klassen under meetinget, vid sidan av Världscupen. För Alexandra startade klassen på sämsta möjliga sätt:
– Ja, den började inte direkt på bästa sätt när jag rev ettan direkt, men sen hoppade han jättefint och vi klarade alla svårigheter och slutade på fyra fel. Jag kunde lägga upp tempot och fick den bästa fyra fels-tiden och eftersom det bara var fem felfria så blev vi åtta, berättar Alexandra.
Den placeringen gör att hon är den Lövsta Future Challenge U25-ryttare hittills som placerat sig högst i Gothenburg Trophy. Med den fina fjärdeplatsen på fredagen i bagaget så blev Alexandra Eriksson också vinnare av Lövsta Future Challenge Jumping U252017.
– Jag är väldigt glad över vinsten och jag kommer ta med mig jättemycket erfarenhet härifrån. Det är väldigt värdefullt att få rida med det här motståndet och det är klart att sådana här framgångar ökar självförtroendet och man vågar tro mer på sig själv inför nästa tävling, säger Alexandra.

För att få möjlighet att rida i Lövsta Future Challenge måste ryttarna ha placeringar i nationell eller internationell 1.50, så höjderna är Alexandra van vid. Hon beskriver utmaningen att rida i Scandinavium:

Banorna är väldigt tekniska och hindren kommer hela tiden. Och så är det atmosfären förstås! Den är helt otrolig och det är fantastiskt att rida i den. Publiken är med en hela tiden och de är så väldigt kunniga. Det är tyst medan man hoppar och så släpper de lös jublet när man är klar, säger hon.

Hästen Liss Royal är tolv år gammal och Alexandra har ridit honom sedan han var sju.
– Han ägdes av min sponsor, författaren Henning Mankell, tidigare. Han gick tyvärr bort för ett och ett halvt år sedan och nu är Liss Royal min, berättar Alexandra.
Henning Mankell hade ytterligare tre hästar hos Alexandra och även de är kvar hos henne. Liss Royal är speciell, förstås. Han har mycket kapacitet och naturligt snabb.
– I sina yngre dagar var han väldigt busig och hade lite svårt att fokusera, men det är bättre nu. Men han är en häst med mycket humor, säger Alexandra.

Totalt har hon ytterligare sju hästar hemma, i åldrarna fem till åtta år, som hon äger själv eller tillsammans med föräldrarna.
– Jag skulle säga att framtiden ser ljus ut, säger hon med ett stort leende.
Härnäst väntar tävlingarna på Grand Palais i Paris om två och en halv vecka. Dit åker Alexandra tillsammans med en annan Lövsta Future Challenge Jumping U25-finalist, Evelina Tovek.
– Vi ska rida U25-klasserna där och efter det åker jag till Italien och startar utomhussäsongen i San Giovanni under tre veckor, säger Alexandra.

Förutom att Alexandra vinner meetingpriset och blir årets vinnare i Lövsta Future Challenge Jumping U25 2017 så kommer hon och Liss Royal att klimatkompenseras för hela 2017. I klimatkompensationen räknas så väl utsläpp från resor som foder och gödsel in och det kommer att landa på ungefär sju ton koldioxid som kompenseras.

Foto: Malin Larsson/malinlarsson.se