Lövsta Future Challenge

Att få komma dit med Quantos känns förstås också jättekul!

Redan som treåring började Karin att rida och sedan dess har hästarna varit en tydlig del i hennes liv. Med hästar i alla åldrar har Karin synts flitigt på tävlingsbanorna. Framgångarna är många, inte minst 2016. Och resultaten i Lövsta Future Challenge Jumping gav Karin en inbjudan att tävla som senior under Gothenburg Horse Show!

Karins föräldrar hade inget hästintresse från början utan det har kommit att växa fram tillsammans med sin hästtokiga dotter. Familjens beslut att till slut köpa en hästgård blev en naturlig följd med engagemanget, ”Det blev fler och fler hästar i vårt liv, så till slut fanns det inte möjlighet att samla alla i stallet där vi stod tidigare”. På familjens gård i Vårgårda driver Karin sin verksamhet. I stallet står 14 hästar i alla åldrar, alla i syfte att bli eller vara tävlingshästar. Att det inte får bli för många hästar i stallet är Karin noga med, av anledningen att hon vill ge alla hästarna den tid som de behöver och för att hon själv ska kunna hålla fokus. Karin berättar även hur hon är mycket noga med hästens inställning när hon väljer häst. ”Jag har med åren, av flera anledningar, blivit mer mån om vilka hästar jag har i stallet”.

Att en häst har rätt inställning, är positiv och vill vara felfri över ett hinder betyder så mycket.

Karin beskriver vidare hur styrka, teknik och kondition är en något som kan tränas upp. ”Därför kan det ibland kanske till och med uppfattats som att jag suttit på en inte tillräckligt bra häst, men jag har alltid känt att det har funnits något där”.

Vad det gäller Karins tävlingskalender är det verkligen fullt upp. ”Det är nog tävlingar varje helg hela året egentligen”, berättar Karin. Hon beskriver hur hon har som två grupper av hästar med yngre och äldre, och hur hon försöker att matcha dem varannan helg. Under sommarmånaderna tar unghästarna det lite lugnare medan de äldre hästarna tävlar lite mer. Och på vintern är det tvärtom. ”Men julhelgen är jag ledig, så där är det faktiskt en tävlingsfri helg” skrattar Karin. Möjligheten att tävla så mycket som Karin gör har är förstås beroende av många viktiga grundbultar, och en av dem är Karins samarbeten med hästägarna. Några av dem är dessutom uppfödare vilket gör att de har arbetat tillsammans under lång tid med flera hästar.

Karin och Quantos gjorde många fina rundor under Gina Tricot Grand Prix.

Ett av Karins längre samarbeten är tillsammans med Eva Olsson och Björn Lundgren. Deras samarbete startade egentligen redan när Karin, endast femton år gammal, vann Breeders Trophy för fyraåriga hästar med deras häst. Under de år som har gått sedan dess har Karin återkommit i resultatlistorna och numera upp på alla nivåer. Inte minst 2016. Bland annat har året inneburit tre SM-medaljer, YR EM och vinst i sjuåriga hästar i Elmia. Den framgång som hon själv värderar högst är 1,55-klassen på Stockholm International Horse Show, där hon tillsammans med förstahästen Quantos knep en prestigefull femteplats.

Vid kvalklasserna för Lövsta Future Challenge Jumping U25 har Karin varit väl framme och poängen har inte låtit vänta på sig. Efter det sista kvalet i Borås i februari toppade hon rankinglistan. Då klev förbundskapten Henrik Ankarcrona in och gav Karin en inbjudan att tävla som senior under Gothenburg Horse Show.

Att få komma dit med Quantos känns förstås också jättekul! Vi har kämpat mycket och han har matchats noga för att nå så här långt.

På frågan vad Lövsta Future Challenge har betytt, svarar Karin snabbt och mycket entusiastiskt. Hon berömmer arrangemanget, tävlingsplatserna och inte minst; ”Det finns knappt ord för hur värdefullt det är för oss unga ryttare att få möjligheten att komma till Scandinavium!” Förutom chansen det innebär för dem själva som ryttare trycker Karin, med sin erfarenhet från både att tävla unghästar och som U25, på värdet att få visa upp och mäta våra svenskfödda och svenskmatchade hästar i klasser tillsammans med de främsta internationella hästarna. Och i egenskap av U25-ryttare; ”Tidigare har det känts lite som att när Young Rider-tiden är slut har vi ryttare droppats av i seniorstimmet. Nu finns det istället fantastiskt fina mål däremellan.” Karin avslutar med; ”Jag tror nog att jag talar för oss alla unga ryttare när jag säger att vi är så glada att den här tävlingen finns!”

Text: Helena Reje
Foto: Fredrik Jonsving/Jonsvingphoto.se