Lövsta Future Challenge

Debut i Scandinavium för Matilda Pettersson med Ca Cozé

Matilda Pettersson har lyckats kvala två hästar till Gothenburg Horse Show. Med hästen Ca Cozé ska hon delta i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. Systern Heart Beata startar Swedish Warmblood Trophy.

Ryttaren Matilda Pettersson har tillsammans med hästen Ca Cozé kvalat till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. Ca Cozé är ett tufft sto med mycket självförtroende och Matilda berättar att stoet är väldigt trygg i sig själv och tar allt väldigt lätt, både inne på banan såväl som i hanteringen. Utmaningen är i stället att få Ca Cozé lite lugnare på hinder, då hon gärna tycker att ”hon kan bäst själv”, men det är något som Matilda jobbar på i takt med att hästen utbildas. När det gäller den kommande starten i Scandinavium är Matilda inte speciellt orolig.
– Ca Cozé har ett självförtroende som duger åt alla hästar så jag tror inte hon kommer bry sig så mycket inne på arenan. Har hon en bra dag gör hon sin uppgift, säger Matilda.

Matilda köpte Ca Cozé och hennes syster Herta Beata av uppfödaren Lena Andersson i Mantorp när hästarna var ett, respektive två år, gamla. Sedan dess har hon stått för utbildningen av syskonen och i år ska hon tävla med dem båda under Gothenburg Horse Show. Ca Cozé ska gå finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar och Herta Beata har kvalat till Swedish Warmblood Trophy. Det är första gången Matilda ska tävla i Scandinavium och hon ser fram emot debuten.

 Det är inte bara fantastiskt att delta själv, men även att få en chans att se och lära av de andra ryttarna – inte minst de internationella, säger Matilda.

Matilda berättar att målet har varit att ta sig till Scandinavium, men en skada i somras gjorde att hon missade det första kvaltillfället under Norrköping Horse Show, och hon kunde bara kvala under Breeders Trophy. När hon var tillbaka på tävlingsbanan var fokuset på att säkra sin plats i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Breeders Trophy – vilket hon också lyckades med.
Matilda är bosatt på en gård utanför Norrköping där hon driver sin verksamhet bestående av utbildning och träning av hästar. Utöver Ca Cozé har hon andra stjärnor i stallet som styr tävlingssäsongen. De yngre hästarna får oftast följa med så gott det går. Trots detta har Matilda Falsterbo Horse Show i sikte för Ca Cozé som fortsatt mål under säsongen 2018 och hon ska även få debutera internationellt. Planen är att ta det som det kommer och anpassa sig efter hästen beroende på hennes utveckling.
– Jag tror hon kommer bli en väldigt bra speedhäst i 1.40-klasserna och en trevlig häst för framtiden, säger Matilda.

En stor del av Lövsta Future Challenges arbete går ut på att fokusera på hästägare och uppfödare inom svensk ridsport och de har bjudit in alla svenska uppfödare till de hästar som startar i finalen under Gothenburg Horse Show. Matilda berättar att som hästägare och uppfödare uppskattar man detta engagemang enormt, och det blir att man sätter sådana tävlingar som delmål och något man ser fram emot. Oftast får man som hästägare och uppfödare ingen uppmärksamhet kring sin häst när de är yngre, så det är verkligen någonting som är motiverande för ägare och uppfödare. Dessutom är tävlingar som Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar viktigt för att unghästarna ska vara väl förbereda inför andra större sammanhang i deras liv.
– Desto tidigare man börjar förbereda dom desto mer redo blir dom för framtiden. Jag tror det betyder väldigt mycket för unghästar att få en sådan chans redan nu, avslutar Matilda.

text: Gothenburg Horse Show
foto: Roland Thunholm

Info om ryttaren och hästen:
Namn: Matilda Pettersson
Ålder: 27
Matildas meriter: Falsterbo Horse Show, Breeders Trophy, Elmia Scandinavia Horse Show, Svår hoppnig
Klubb: Åby Ridklubb
Häst: Ca Cozé (f. 2011 e. Cosmeo ue. Maraton)
Ägare: Matilda Petterson
Uppfödare: Lena och Veine Andersson