Dubbelt svenskt i topp i Lövsta Future Challenge finalen

Det var en fantastisk atmosfär i Scandinavium när finalen avgjordes i Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar. Det blev dubbelt svenskt i topp genom Matilda Petterson på Ca Coze som var dubbelt felfri och snabbast för dagen. Robin Ingvarsson med Cohinoor de Vil tog hand om andraplatsen före tyska Philipp Weishaupt.

 Lövsta Future Challenge är en satsning på svensk ridsport inom både hoppning och dressyr för att ge unga talanger, både hästar och ryttare de bästa förutsättningarna för att utvecklas mot den absoluta världseliten.

– Att tidigt i karriären få möjlighet att komma ut i hetluften och tävla i sådana här sammanhang är viktigt för att ta fram framtida toppekipage. Det är även en sporre för övriga teamet så som uppfödare och hästägare för att fortsätta satsa långsiktig satsning. Det är fantastiskt kul att se att våra svenska hästar håller så hög klass mot ett riktigt bra internationellt motstånd, säger Emelie Broman Tegelberg, projektledare för Lövsta Future Challenge Jumping.

De sjuåriga hästarna som kvalat till finalen i Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar har fått möjligheten att mäta sig mot den internationella eliten i tre klasser under Gothenburg Horse Show.

Efter de två inledenda klasserna var dagens finalbana den mest utmanande med en hinderhöjd på 1,40. 17 ekipage kom till start i klassen och av dem klarade nio stycken banan designad av Peter Lundström felfritt och tog sig vidare till omhoppning.

Marcus Ehning inledde med en snabb felfri runda och satte rejäl press på det efterföljande startfältet. Snabbast av alla var Matilda Pettersson som fick till en perfekt runda med sin Ca Coze och kapade Ehnings tid med hela tre sekunder. Robin Ingvarsson var sist ut och försökte utmana Matilda om segern, det räckte inte riktigt hela vägen men resulterade i en fin andraplats.

 – Det var väldigt kul att rida idag! Jag var riktigt laddad och min häst är taggad hela tiden, året runt säger Matilda. Det är en fantastisk bra erfarenhet för de unga hästarna att få starta här under Gothenburg Horse Show och för oss ryttare är det väldigt nyttigt att få möta internationellt motstånd. Det är såklart också extra kul att ha världsstjärnor som Marcus Ehning bakom sig i resultatlistan jublar en glad Matilda efter segern.

Foto: Roland Thunholm