Everlövs Ryttarsällskap bäst på miljö

I Lövsta Future Challenge är miljön en viktig utmaning och vi lägger fokus på att arrangörerna av kvaltävlingarna ska arbeta målmedvetet med att göra sina tävlingar mer klimatsmarta. I år var det Everlövs ridsällskap som lyckades allra bäst och som får årets miljödiplom.

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och i Lövsta Future Challenge tycker vi att det är viktigt att även ridsporten drar sitt strå till stacken för att minska klimatpåverkan. Allt sedan starten för tre år sedan har vi klimatkompenserat för de tävlandes och domarnas resor till och från kvaltävlingarna och samarbetat med våra arrangörer för att minska miljöpåverkan under kvaltävlingarna. I år tillfaller miljödiplomet Everlövs Ryttarsällskap, som verkligen satt fokus på miljö i årets kval. De har bland annat satsat på ekologisk, närproducerad och hemlagad mat, plockat bort alla engångsartiklar och bytt pappershanddukarna på toaletterna till riktiga handdukar.
– Jag själv är miljömedveten och tycker att det är en viktig fråga för oss alla. Miljö och mat är högaktuellt och jag fick med vår styrelse på resan och nu försöker vi göra det vi kan, säger Camilla Larsson från Everlövs Ryttarsällskap.

Hon säger att deras viktigaste åtgärd har varit att köpa så gott som allting närproducerat.
– Kött från bonden och ägg från grannen och jordgubbar från närområdet. Vi har dessutom plockat bort allt med plast. Det är nog inte alltid man tänker att vi faktiskt kan ha riktiga bestick och tallrikar i caféet, säger hon.
Till andra arrangörer som vill arbeta med miljö ger hon tipset att det inte är så svårt som man ibland tror.
– Man behöver inte köpa färgade servetter till exempel och alla kan använda närproducerat. Sen vill det förstås till att man har bra personal som tycker att det är viktigt och roligt att till exempel laga maten från grunden. Det är också viktigt för ryttarna att få bra mat när de tävlar och det är ofta väldigt dåligt utbud och är man vegetarian så är det ännu sämre, avslutar Camilla Larsson.

– Vi arbetar vidare med miljön inom Lövsta Future Challenge och under nästa år ska vi få med hopparrangörerna i arbetet och vi kommer att utmana alla våra ryttare att tänka lite mer klimatsmart, säger Antonia Ax:son Johnson, sponsor bakom Lövsta Future Challenge.
Miljödiplomet delas ut efter finalen i Lövsta Future Challenge på Friends arena den 28 november.