Finalisterna klara – de rider finalen av Lövsta Future Challenge Dressage på Strömsholm!

Under söndagen gick den fjärde och avgörande kvalomgången av stapeln i Live Arena i Lidköping. Efter en spännande sista kvalomgång står det klart vilka ekipage som kommer att mötas i finalen av Lövsta Future Challenge Dressage och göra upp om 400 000 kr på Strömsholm den 27–29 november.

Nu är det avgjort, det blir totalt nio U25-ryttare och tio Unga Grand Prix hästar som får rida finalen av Lövsta Future Challenge Dressage. I och med att finalplatsen ändrades så justerades även reglerna vilket gav fler ekipage chansen att kvala in till finalen som går av stapeln på Strömsholm första advent. De kvalade finalekipagen har deltagit i minst två av de fyra Lövsta Future Challenge-kvalen under året och ha uppnått minst 64% i ett av kvalen.

I dagens inledande U25-klass, som reds i Intermédiaire II, var det Elin Mattsson med hennes valack Beckham som tog hand om segern på 68,431%. Det betyder att Elin och Beckham också kvalificerade sig in till den prestigefyllda finalen och får slåss om fina prispengar på Strömsholm.

”Det var andra gången vi red det här programmet och det kändes mycket säkrare den här gången. Jag tycker att det är kul att de har ändrat reglerna så att fler har chansen att rida finalen. Det ska bli superkul att rida finalen, nu ska vi hem och knåpa ihop ett kür-program!” sa Elin efter ritten.

I klassen för de Unga Grand Prix Hästarna, som även den reds i Intermédiaire II, var det Ebba von Essen och hennes fuxsto Dora som vann klassen på oslagbara 71,030%. Andraplatsen gick till Anette Christensson och valacken Edwin med sina 70,588%. Båda hästarna kvalificerade sig till finalen.

”Det kändes bra, hon var jättefin idag! Nu får vi verkligen skärpa till oss inför finalen, det blir ju riktigt hårt motstånd på Strömsholm. Det kommer bli lite svårare i och med att finalen går över två dagar men jag tror att Dora kommer att göra det bra.” sa Ebba efter vinsten.

De kvalade U25-ekipagen är: Emma Jönsson – Gerion, Lina Dolk – Lanquedoc, Emelie Aldenfalk — Winton, Charlotta Lundblad – Wellington, Lo Dahlquist Mörkenstam — Welton Five, Elin Mattsson – Beckham, Linnea Lydèn – Don Ludovici, Mathilda Andersson Antelli – Chicago.

De kvalade Unga Grand Prix Hästarna är: Floppy Disc – Emelie Nyreröd, Van Vivaldi 1286 – Tinne Vilhelmson Silfvén, Dora – Ebba von Essen, Leopold – Mia von Essen, Edwin – Anette Christensson, Rolecz – Anna Österberg, Locatelli – Stefan Jansson, Zidney – Stefan Jansson, Flawless – Anna Svefors, Autograf Q – Mads Hendeliowitz, Exklusive – Elin Aspnäs.

Bestämmelsen att man endast får rida en häst i finalen kvarstår. Stefan Jansson som kvalat in två Unga Grand Prix hästar behöver därmed välja vilken häst han ska rida i finalen. Finalen på Strömsholm den 27-29 november går över två dagar. Se alla resultat från dagens klasser på Equipe här.

Foto: Roland Thunholm