Fler fantastiska hållbarhetsinitiativ

I samband med Gothenburg Horse Show 2018 delade Lövsta Future Challenge sitt årliga hållbarhetspris. Den här gången gick det till Stall Kvickstorp, för deras innovativa sätt att använda regnvatten till bevattning av ridbanan. Men det finns fler goda exempel i ridsporten och några av dem presenterar vi här.

Maria Cederlund och hennes man Leif Lourie driver Stall Kvickstorp  i Åtvidaberg. De fick ta emot Lövsta Future Challenges hållbarhetspris 2018 för sin smarta lösning att samla upp regnvatten från ridhustaket och använda det för att vattna ridhusbotten. Du kan läsa mer om dem HÄR.

Ydre Ridklubb
Ydre ridklubb ligger i en av Sveriges minsta kommuner, Ydre i Östergötland, och har drygt 120 medlemmar. Det är en liten klubb md begränsad ekonomi, men det hindrar dem inte från att bedriva ett aktivt hållbarhetsarbete. De fodrar med lokalproducerat hösilage och använder spån från ortens sågverk som strömedel. Elen till anläggningen är miljömärkt och tack vare Idrottslyftet och lokala sponsorer har man kunnat byta till energisnål belysning i ridhuset och på utebanan. Nästa steg är att 2018 söka medel från Idrottslyftet till att byta ut belysningen även i stallet.
– Små satsningar utförda av många behövs likväl som stora för att påverka vår framtida miljö. Och därför tipsar jag som stolt ordförande om Ydre Ridklubb, en av Sveriges minsta ridskolor i en av landets minsta kommuner, säger Malin Krig som är ordförande i Ydre Ridklubb.
www.ydreridklubb.se

Mountain Horse
Mountain Horse var tidiga med att använda materialet Tencel i sina ridbyxor. Tencel görs av cellulosa från snabbväxande trädslag och tillverkningsprocessen är optimerad så att så mycket som möjligt av materialet återanvänds och återvinns. De använder främst vegetabiliskt garvat läder i sina läderprodukter och satsar på ekologisk bomull i sina kläder. Mountain Horse håller också på att fasa ut skadliga flourkarboner ur sina produkter och man har upprättat en code of conduct, baserad på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter som alla leverantörer måste skriva på.
www.mountainhorse.se

Kungsörs ridklubb
Kungsörs ridklubb vann Södermanlands läns Ridsportförbunds tävling #svettochwatt 2017 tack vare sitt målmedvetna hållbarhetsarbete. De pantar burkar, uppmanar medlemmarna att ta cykeln i stället för bilen till stallet och serverar vegetarisk mat i cafeterian. Dessutom har föreningen skapat ett eget klädbibliotek och gjort en energiinventering av anläggningen.
vettochwatt.se
www.kungsorsridklubb.se

Strömsunds ridklubb
I jämtländska Strömsund huserar Strömsunds ridklubb med 140 medlemmar. De har en stor solenergianläggning i en av hagarna. Den är 60 meter lång och två meter hög och som ger 40 000 kWh per år. Genom ett avtal med distributören kan de byta de timmar som produceras på sommaren mot el på vintern. Strömsunds ridklubb driver en egen köp- och säljsida och loppis och hästarna äter närodlat grovfoder. Tidigare gick gödseln till fjärrvärmeverket i kommunen, men nu hoppas man på att den i stället ska gå in i kretsloppet i en kommunal lösning. Man återvinner både balplast och hästskor och är noga med att sortera avfallet från till exempel kafeterian. Klubben har sökt medel för att kunna investera i en gödselsug till hagarna, inte minst för att minska parasittrycket. De har också sökt medel för att åtgärda avrinningen av växtnäring från hagarna.
www.stromsundsrk.se

Gothenburg Horse Show/Got Event
Gothenburg Horse Show är miljödiplomerat för tredje året i rad enligt Svensk miljöbasstandard för event och man har ett mycket strukturerat och seriöst hållbarhetsarbete. Totalt har man satt upp elva rubriker med praktiska åtgärder, som tillsammans rymmer 62 punkter! Det är områden som upphandling/avtal, inköp, avfall, boende, administration och kommunikation, energi/el, socialt ansvarstagande, egna åtgärder, transporter, mat och dryck och etablering arenan. Målet är att uppfylla minst 75% av de 62 punkterna och 2018 lyckas man med 84%. 2018 är ett rekordår för egna åtgärder med bland annat miljöambassadörer, ekologiska husviner, återbruksplaner och vegetariska alternativ överst på menyerna. Hela tävlingen drivs med lokalt producerad vind-el och man satsar hårt på avfallssortering. Gödslet som hästarna producerar under tävlingen återvinns genom förbränning och det finns en plan för återanvändning och försäljning av de blommor, spån, halm och hö som blir över efter tävlingarna.
www.gothenburghorseshow.se

Foto: Strömsunds ridklubb