Lövsta Future Challenge

Fredrik Spetz gör debut med unghäst i Scandinavium

Foto: Jenny Johansson

Fredrik Spetz har ridit både SM, NM och EM som junior och young rider. Han har placeringar i flertalet 1.50-hoppningar och varit ryttare för Marcus Ehning. Nu är han för första gången kvalad till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Gothenburg Horse Show.

– Det ska bli jättekul, både för mig och hela teamet med hästägare och hästskötare, säger Fredrik.

Ryttaren Fredrik Spetz kvalade till Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar med hästen Great Kenney under Norrköping Horse Show Autumn 2017. Fredrik köpte hästen som 5-åring i Holland tillsammans med hästägaren Philippa Ringborg och han har utbildat henne sedan dess. Great Kenney köptes från det holländska toppstallet Stal Hendrix, där hon endast hade startat några småtävlingar. Resan har gått snabbt, men hon känns redo för sin uppgift och för några helger sedan startade ekipaget en 1.35-klass i SödertäljeHoppet, med bra resultat.

-Great Kenney är en känslig och vaken häst med mycket energi, så det kommer att bli spännande och se hur hon reagerar i Scandinavium, säger Fredrik.

Fredrik fortsätter med att berätta att oavsett hur det går, så är det ett tillfälle för både häst och ryttare att utvecklas. Han förklarar att om man ser längre fram i de unga hästarnas karriär så är målet oftast att dom ska gå större tävlingar.

– Det är fantastiskt att hästarna får en sådan möjlighet att tävla i en sådan arena som Gothenburg Horse Show erbjuder, säger Fredrik.

Inför finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar är upplägget att fortsätta med samma förberedelser som till vilken tävling som helst, den enda skillnaden är att ändra tidsplanen – eftersom tävlingen är så pass tidigt på året. Det kan också bli en utomlands tävling för ekipaget, så Great Kenney ska få känna på en annan typ utav atmosfär innan starten i Scandinavium.

Framtidsplanerna för Great Kenney är långsiktigt och Fredrik berättar att hon besitter mycket fina kvalitéer, han hoppas på att hon kommer kunna gå svår hoppning. Men först är det året som 7-åring som gäller för stoet, där målet är att hon ska få börja följa med på större tävlingar. Fredrik berättar att han faktiskt börjat sätta mindre mål med de yngre hästarna, och det viktigaste är att dom utvecklas i sin egna takt.

– Förut kunde jag lätt stirra mig blind på uppsatta mål för en viss häst, men idag tänker jag annorlunda. Jag brukar tänka att det kommer naturligt om hästen är redo för en större uppgift eller inte. Så målet med Great Kenney är att hon ska fortsätta att utvecklas, sen får vi se vilka tävlingar det blir, säger Fredrik.

Först är det Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar som är målet för året, och Fredrik är tacksam över möjligheten att få vara med på en tävling av så pass hög standard. Han fortsätter med att det även är betydande för hästägare och uppfödare att vara delaktiga.

– Det är ett resultat av hårt arbete, tid och pengar som hästägare lagt ner på sin häst. Vilket är otroligt viktigt för oss ryttare och för sporten, säger Fredrik.

Info om ryttaren och hästen:

Namn: Fredrik Spetz
Ålder: 34
Fredriks meriter: SM, NM, EM som junior/young rider, Unghäst-VM, Svår hoppning
Klubb: Norsholms Ryttarförening
Häst: Great Kenney (f. 2011 e. Mylord Carthago ue. Contact v/d Heffinck)
Ägare: Philippa Ringborg
Uppfödare: J. Smeets