Hållbara stjärnor prisas

Lövsta Future Challenge lanserar för första gången ett Hållbarhetspris under Gothenburg Horse Show. Bland många nominerade har nu tre lysande stjärnor som med stora ambitioner är starka förebilder för att skapa en hållbar hästnäring.

En viktig ambition för Lövsta Future Challenge är att göra Sverige till en förebild i världen vad gäller ansvarstagande kring miljö, klimat och mångfald inom hästnäringen. Vi gör det bland annat genom att stödja framtidens ekipage både inom dressyr och hoppning, men också genom att synliggöra kunskap och goda exempel på företagande. Ridsporten är resurskrävande på flera sätt och vi måste tillsammans hitta hållbara lösningar för framtiden, något som varit ledstjärna för Lövsta Stuteri sedan starten.

Priset kommer att delas ut under tre år i samband med Gothenburg Horse Show för att sprida kunskap och inspiration, för att tillsammans skapa en bättre värld.

Årets nominerade är:
– Tärnsjö Garveri – ett svenskt företag med ett ambitiöst och målmedvetet hållbarhetsarbete. Som enda garveri i världen använder de ekologiskt certifierad råvaror som sedan garvas vegetabiliskt. De planerar att starta sitt eget biogasverk för att hantera restprodukterna, de bedriver forskning för att hitta svensk träråvara till vegetabilisk garvning samt har en egen ekologisk vattenrening. De samarbetar även med Sveriges enda sadelmakarutbildning för att bevara svenskt hantverk och sadelmakarkonst.
Läs mer på www.tarnsjogarveri.com

– Kunskapssajten HästSverige.se – en webbsidan med den senaste beprövade forskningen för hållbara hästar tillgänglig för alla kostnadsfritt. Med över 700 sidor fakta om hästforskning vill man nå målet att höja kunskap inom hästnäring och förbättra välfärden hos Sveriges hästar. Tillsammans med viktiga samarbetspartners sätter man hästen i fokus och utgår från ett helhetstänk där rätt kunskap förhindra onödigt slitage. T.ex. kan en optimal foderstat inte ge nbara en välmående, presterande häst utan även minska näringsläckage i naturen. HästSverige har i dag ett stort antal besökare men över 55 000 unika besök varje månad.
Läs mer på www.hästsverige.se

– Borås Grand Prix, Gina Tricot – hästtävlingen som för andra året i rad är miljöcertifierad genom Håll Sverige Rent. De arbetar aktivt både med miljö och socialt ansvarstagande. Tillgänglighet och mångfald är viktiga ledord för Borås Grand Prix, Gina Tricot och genom samarbete med Våga Satsa Vinn vill de att fler ska få möjlighet att uppleva tävlingen. Under de internationella tävlingarna 2016 har man för första gången kunnat erbjuda ett utökat stöd i form av teckentolkning, hörslinga och syntolkning. Man har även samlat in pengar till initiativet Min Stora Dag.
Läs mer på www.ginatricotgrandprix.com

Lövsta Future Challenge Hållbarhetspris 2016 delas ut söndagen den 27 mars av Alexandra Mörner, ordförande i Axfoundation och huvudansvarig för Lövsta Future Challenge Jumping.