Lövsta Future Challenge

Hippson-hästen Ariso kvalad till finalen av LFC Jumping Unga Hästar

Ridsport-Sverige har fått följa hästen Arisos resa från föl till framgångsrik tävlingshäst. Nu väntar finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Gothenburg Horse Show för hästen och hans ryttare Henrik Tapper.

Hästen Ariso ägs och är uppfödd av musikalartisten Viktoria Tocca, som tidigare tävlade mamman upp till 1.40 nivå. När Ariso var tre år kontaktade Victoria ryttaren Henrik Tapper angående vidareutbildning utav hästen. Tillsammans har de hunnit rida finalen i Falsterbo Horse Show, Breeders Trophy och Elmia Scandinavian Horse Show. Nu har ekipaget uppnått ytterligare ett mål – att nå finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. Att delta i finalen under Gothenburg Horse Show har varit en målsättning för året och Henrik startade både i Norrköping Horse Show och Breeders Trophy. Ariso har även blivit uttagen till Svenska Ridsportförbundets satsning på hästar som skulle kunna gå OS i Tokyo 2020.

Ariso besitter mycket kapacitet och är extremt intelligent och försiktig. Jag brukar säga att säga att de bästa hästarna har en kombination av kapacitet, försiktighet och intelligens, säger Henrik.

Henrik tävlade i Scandinavium redan förra året med Ariso, som då var sex år, och han är glad över att få en till chans att delta. Inför årets tävling under Gothenburg Horse Show har Henrik ändrat en del i upplägget kring förberedelserna, eftersom Ariso var rätt spänd förra året. Bland annat har han satt igång Arisos träning tidigare och så ska han få till ytterligare en start innan Scandinavium. Henrik och Ariso har haft ett fantastiskt år, och planen är att fortsätta att samla rutin på större arenor även under säsongen 2018. Målsättningen är att kvala till Falsterbo Horse Show men även andra 7-års championat runtom i Sverige och fortsätta att utbilda honom uppåt i klasserna.
– Jag tror verkligen på honom och att han kommer att kunna prestera på hög nivå, säger Henrik.

Ariso har varit lite utav en kändis under sin uppväxt, och blivit omnämnd flera gånger i tidningen Hippson – där det till och med var läsarna som döpte honom. Men så kan det bli när ens uppfödare är en musikalartist med en diger meritlista. Henrik har även ridit hästägaren Viktorias andra häst, Osandros, som precis har blivit såld. Osandros har inte varit speciellt lik sin bror men även han en fin häst. Henrik fortsätter med att berätta hur viktiga hästägare och uppfödare är för ryttare och sporten, och att det är nästan viktigare för dem att uppmärksammas än ryttaren själv, speciellt under så stora tävlingar som Lövsta Future Challenge och Gothenburg Horse Show.
– Det är den här typen utav stimulans som behövs för att lyfta våra hästägare och uppfödare, så att dom ska fortsätta vara motiverade och engagerade i sporten, säger Henrik.

Henrik har stor erfarenhet utav utbildning av unghästar, har vunnit både Falsterbo Horse Show och Breeders Trophy, dessutom har han ridit finalen av unghäst-VM i Zangersheide och har internationella placeringar. Henriks system kring hästarna är uppbyggt kring att vara konsekvent i sin ridning och han tar aldrig impulsiva beslut. Han vill att hästarna skall känna sig trygga och veta vad de kan förvänta sig utav träning eller tävling, genom att lägga mycket tid på grunderna så att hästarna utvecklas i rätt takt.
– Jag tror på att tävling är ett resultat utav bra träning, avslutar Henrik.

Foto: Emma Gustafsson
Text: Gothenburg Horse Show

Info om ryttaren och hästen:
Namn: Henrik Tapper
Ålder: 41
Henriks meriter: Falsterbo Horse Show, Breeders Trophy, Unghäst-VM, internationell hoppning
Klubb: Sämholms Ryttarförening
Häst: Ariso (f. 2011 e. Casall ue. Contender)
Ägare: Viktoria Tocca
Uppfödare: Viktoria Krantz Tocca