Lövsta Future Challenge

Ichi och Emma bäst i Lidköping

Den 22 april avgjordes det andra kvalet i Lövsta Future Challenge Dressage i Lidköping under den traditionsenliga Vårdressyren. Bäst i klassen den här gången var Emma Jönsson på Tango i avdelningen Unga ryttare. I avdelningen Unga hästar slog Sandra Dahlin och Ichi till igen och tog sin andra raka seger.

Många starter och bra klass på ritterna. Så kan väl det andra kvalet i Lövsta Future Challenge sammanfattas. I avdelningen för Unga ryttare var det sexton ekipage till start och vinnarna Emma Jönsson på Tango gick in på 71.272 %. Tvåan Lina Dolk på Biggles 1015 red ihop 69.825% och trean, Alva Lander på Herbie Hancock Graftebjer 69.342 %.

Emma Jönsson på Tango. Foto: Peter Härnstam

Emma var den enda som spräckte 70%-gränsen med sin ritt och hon var väldigt nöjd efteråt:
– Det var inte en hov fel utan jag hade en jättefin känsla rakt igenom. Det som är så bra med Tango är att han är så otroligt stadig i de svåra rörelserna. Han är verkligen världens bästa läromästare för mig, som inte har så stor erfarenhet i de här klasserna. I och med att han är så stabil i till exempel piaff och passage ger mig en otrolig trygghet. Sen är väl problemet med honom är att han kan bli lite överambitiös ibland och vill köra sitt eget race, men det är lyxproblem, säger Emma.

Hon har haft Tango sedan midsommar förra året och att det blev de två var lite av en tillfällighet.
– Jag fick egentligen in honom i stallet till försäljning, men tyckte att han passade mig så bra så det slutade med att jag köpte honom själv, berättar hon.

Målet är att ta sig till finalen i Friends, men på vägen dit satsar hon även på de större mästerskapen som ligger i slutet av sommaren.
– Nästa tävling med Tango blir Ålborg i danmark om två och en halv vecka och sedan har jag SM i planen. Efter det får vi se, men jag rider för att komma till de stora mästerskapen. Jag ska försöka rida alla kval i LFC och  då är Everlöv är näst på tur, säger Emma.

När vi pratar om möjligheten att rida i Friends säger hon:

Det är en dröm att få rida där. Jag har varit på plats och tittat på tävlingarna många gånger, men har änni inte fått rida där och det skulle vara helt fantastiskt.

 

Sandra Dahlin och Ichi. Foto: Peter Härnstam

Efter de unga ryttarna var det dags för Unga hästar med ett ännu mer välfyllt startfält. Tjugofem ekipage stod på startlinjen och allra bäst var Sandra Dahlin på stoet Ichi, som tog sin andra raka seger i Lövsta Future Challenge. Bakom henne återfanns flera ”nya” namn i Lövsta Future Challenge-sammanhang. Märit Olofsson Nääs på Strolchi blev tvåa med 68.904% och Cecilia Kristofferssen knep tredjeplatsen på HampuzMeG. på 68.509%.

Sandra och Ichi red in på 69.430% och efteråt beskrev Sandra känslan:
– Jag hade egentligen lite bättre känsla på Strömsholm och så fick jag ett par missar i Lidköping, så det var lite svajigare. Samtidigt är hon ändå väldigt fin emellan och det var mest ryttarmissar.

Trots missarna är hon väldigt nöjd med Ichi och det är väl svårt att vara något annat. Segern i Lövsta Future Challenge-kvalet var stoets sjätte raka seger.

 Det känns jäkligt bra! Det är fantastiskt hur bra det har gått hittills i år. Det är vår sjätte raka seger och det är lite så att man måste nypa sig i armen, säger Sandra och skrattar.

Självklart hoppas även hon på att ta sig till finalen i Friends.
– Ja, det vore såklart jätteroligt att rida i Friends. Även om det inte är det slutgiltiga målet på resan så är det en fantastisk erfarenhet, inte minst för de unga hästarna, att få tävla i en sådan miljö, säger hon.

Sandra har inte riktigt lagt planen för tävlandet framöver. Nu först ska Ichi nämligen göra en embryotransfer för att förhoppningsvis bli mamma för tredje gången nästa år. Tilltänkta pappan är Van Vivaldi 1286 och Ichi ingår i Lövsta Stuteris satsning på prestationsston – Lövsta Star.
– Om det är färdigt så åker jag eventuellt till Everlöv och då är tanken att hon ska få starta Grand Prix Kür och debutera i Grand Prix. Men det beror lite på hur det går, säger Sandra.

En sak är i alla fall säker och det är att vi inte sett det sista av Ichi i Lövsta Future Challenge.