Lövsta Future Challenge

Ina Knutsson ska rida sin första stora tävling någonsin

Foto: Roland Thunholm

Ina Knutsson visualiserade sig hur det skulle vara att delta i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. I Norrköping knep hon en plats till finalen med sin häst Turina, och nu börjar uppladdningen inför den stora finalen i februari under Gothenburg Horse Show.

Ryttarinnan Ina Knutsson har tillsammans med sin häst Turina kvalat in till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar som går under Gothenburg Horse Show i februari. Något som är extra roligt för ekipaget, är att dom känt varandra hela livet. Turina är Inas familjs egna uppfödning, och hon tävlade även mamman. Detta har lett till en stark relation mellan häst och ryttare.

– Jag och Turina känner varandra väldigt väl, jag märker direkt när jag sätter foten i stigbygeln vilket humör hon är på, berättar Ina.

Turina är en häst med mycket nerv, hon är kvick och explosiv som stundtals varit svårt att hantera, speciellt när hon varit yngre. Idag har Ina kontroll på dessa delar och ser det som en stor fördel istället. Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar är det största ekipaget gör tillsammans, vilket ska bli både kul och pirrigt. Ina berättar att hon vet att Turina är en kapabel häst som kan hoppa hinder på denna nivå, men att hon lätt kan bli lite spänd. Självklart är målet att göra så bra ifrån sig som möjligt, men Ina ser det också som en lärotävling. Utöver att tävla själv, är hon glad över att få en chans att vara med ”bakom kulisserna” på en tävling som Gothenburg Horse Show.

– Dels innebär det stor rutin för mig att vara med och tävla, men också att kunna vara där under dessa dagar och granska de andra stora ridsportprofilerna. Jag kommer få en chans att suga åt mig bra rundor, vara bland de internationella ryttarna och se hur de förbereder sig inför sina starter. Det är en enorm energi-boost, säger Ina.

Men innan dom kan komma till start, måste ekipaget förbereda sig inför den stora uppgiften. Turina gjorde sin sista start för några veckor sedan, och har mestadels tagit det lugnt och joggats i skogen. Snart börjar igångsättningen inför Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar som är det stora målet, och planen är att delta i förberedande tävlingar i Borås och Strömsholm, innan finalen i Scandinavium. Utöver finalen i februari, är målet för 2018 att delta i de andra större tävlingarna runt om i Sverige, framförallt 7-Star Touren. Det långsiktiga målet är att behålla Turina och komma ut på de internationella banorna, och så småningom även betäcka henne.

– Jag trivs så bra med henne som häst, och vill gärna ha avkommor, säger Ina.

Ina berättar att hon tycker det är fantastiskt med tävlingar som Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar och Gothenburg Horse Show, att det är stort fokus på hästägare och uppfödare. Hon fortsätter med att berätta att som uppfödare och hästägare lägger man mycket tid och pengar på sina hästar, och att det är kul att man får vara med och uppmärksammas i större sammanhang.

– Det är en stor fördel för oss och andra uppfödare, dels att marknadsföras inför internationella ryttare, men även som uppfödare inom sporten. Det är viktigt att alla parter i teamet uppmärksammas, säger Ina.

Att Turina skulle bli så bra var inte tanken när de födde upp henne, men det är såklart väldigt roligt. Hela familjen ser fram emot deras internationella debut, och hoppas på bra resultat, ett påfyllt rutinkonto och såklart – tävlingar i världklass.

Info om ryttaren och hästen:

Namn: Ina Knutsson
Ålder: 27
Inas meriter: Falsterbo Horse Show, Champion of the Youngster, 140-hoppning
Klubb: Åby Ridklubb
Häst: Turina (f. 2011 e. Turmalin ue. Lancet)
Ägare: Kerstin Knutsson
Uppfödare: Kerstin och Ina Knutsson