Klart vilka som får rida finalen i Friends

I helgen avgjordes det femte och sista kvalet i Lövsta Future Challenge Dressage på Elmia Scandinavian Horse Show och det blev klart vilka åtta ekipage som får åka till Stockholm och Friends Arena i slutet av november.

Elmia Scandinavian Horse Show är en ny tävling och en ny kvalplats för Lövsta Future Challenge Dressage. Atmosfären är internationell med nära både till publiken och till mässan. Det är mycket intryck med andra ord, för både hästar och ryttare, men också en väldigt bra förberedelse för hur det ser ut ute i Europa.
Sista kvalomgången innebär att ekipagen rider samma program som i finalen, FEI Grand Prix U25, som ibland också kallas ”kort Grand Prix”. Först ut var de Unga ryttarna. Det är både roligt och nyttigt att se de yngre talangerna rida den korta Grand Prixen, för det ger en förståelse för hur stort klivet upp till Grand Prix faktiskt är och hur svårt det är. För några av de unga ryttarna var det första gången de red programmet på tävling och framför allt övergångarna mellan piaff och passage var det som var svårast för många. Samtidigt var det genomgående trevlig och schysst ridning med massa potential!

amanda_752

Först ut i dagens kval i Lövsta Future Challenge Dressage Unga ryttare var Amanda Eklund på Sambucus. De gjorde en jättefin ritt som räckte hela vägen till toppen prispallen. Foto: Fredrik Jonsving

Vann gjorde Amanda Eklund på Sambuccus med 71.434%. De gick ut allra först i klassen och gjorde en väldigt mjuk och harmonisk ritt där framför allt bytesserierna i varje var extra fina. Det syntes att Amanda var nöjd med sin ”Sune” efterritten.
– Jag var ganska nervös inför den här tävlingen eftersom det var mycket som stod på spel inför finalen. Hästen är väldigt grön, så det är fortfarande väldigt svårt i de här klasserna. Jag är jätteglad bara vi tar oss runt utan för mycket missar och glad över att vi kunde sätta så pass felfria program både i fredags och idag, säger Amanda.
”Sune” verkade ganska obrydd över ljuden och livet runt banan och Amanda berättar att han är en cool häst som inte är tittig.

Han trivdes jättebra på banan. Han brukar tycka att det är roligare ju mer som händer så han kommer älska att springa på Friends, säger hon.

Amanda har haft ”Sune” sedan han var sex år gammal och utbildat honom sedan dess. Nu ser hon jättemycket fram emot att få rida i Friends. För ”Sune” blir det först lite paus och sedan full fart mot Friends.
– Han får en vecka med lite lugnt, gå i skogen och i hagen och busa och ha det skönt. Sen blir det allvar igen, säger Amanda.

mathilde_752

Mathilde Hannell och stoet Deela Mae är verkligen samspelta och dagens fina ritt räckte till en andraplats. Det blir final för andra gången för ekipaget. Foto: Fredrik Jonsving.

Tvåa i klassen blev Mathilde Hanell på stoet Deela Mae. De är något av Lövsta Future Challenge-veteraner i sammanhanget och var med till Friends-finalen förra året. På Elmia gjorde de en superfin ritt med klassens absolut bästa piaff och piaff-passage-övergångar. Ekipaget fick 71.202%.
Klara för finalen i avdelningen Unga Ryttare i Friends är därmed Alva Lander på Herbie Hancock Graftebjerg, med flest poäng på rankingen, Mathilde Hannell och Deela Mae, Amanda Eklund på Sambucus och Sanna Nilsson på Lennox.

image1

Minna och Isac har vunnit båda kval som de ställt upp i den här säsongen och det räckte till en finalbiljett. Foto: Peter Härnstam

För de unga hästarna är Elmia Scandinavian Horse Show bra miljöträning. Klassen började mitt under lunchrusningen och stundtals var det väldigt slamrigt från bistron, men de flesta klarade det alldeles galant. Precis som de unga ryttarna gick de unga hästarna den korta Grand Prixen och precis som för de unga ryttarna var det framför allt övergångarna mellan piaff och passage där flera ekipage stötte på patrull.
Allra mest färdig var Minna Teldes Isac, som gjorde ett kanonfint program. Isac är en härlig häst, med fantastisk mekanik och han ser hela tiden väldigt avspänd ut, utan att tappa energi. Han och Minna gjorde fina övergångar mellan piaff och passage och den ökade galoppen var magnifik. Segern med 70.659% idag innebär också att vi får se Minna och Isac i Friends, då de knep den fjärde och sista finalbiljetten.

Jag är ofantligt glad över att få rida en sån här fin häst. Han har massor av talang och vi är inte framme vid målet ännu. Det är jätteroligt att få rida i en arena som Elmia. Det är inte helt lätt, men nyttigt, sa Minna efter ritten.

Hon fortsatte:
– Nu får vi fortsätta miljöträningen så får vi se hur det går på Friends.

Övriga finalister är Gunilla Byström/Vectra, Sofia Möller/Royalist och Mads Hendeliowitz/Latinotanz. På Elmia var det Eva Fahlbrink på Amberson som blev tvåa på 68.023% och Susanne Oberlies och Frequens blev trea på 66.744%.