Kraftfullt framtidshopp redo för final!

De sportsliga framgångarna har avlöst varandra under det gångna året för en av Sveriges starkast lysande unghästar, Cash du Talus. Om mindre än en månad är det dags för start i Gothenburg Horse Show och finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar dit Cash du Talus och Stephanie Holmén kvalificerat sig via seger i Champion of The Youngsters. Gothenburg Horse Show har träffat Stephanie för att lära känna ekipaget bättre och se hur de förbereder sig för finalen.

För tre år sedan var Stephanie Holmén och Lisen Bratt Fredricson på resa i Holland. Där hittade de hingsten Cash du Talus som imponerade stort och fick följa med hem till Grevlundagården i Skånska Vitaby. Väl hemma i Sverige valde man att kastrera hingsten då han spåddes större framgångar som sporthäst än avelshingst. Och visst har de sportsliga framgångarna kommit: ”Som 6-åring gjorde han jättebra resultat i alla dom viktiga tävlingarna såsom Falsterbo och Unghäst VM.” berättar Stephanie, eller Steffi som de flesta kallar henne. ”Och så vann han både Champion of The Youngsters och Elmia.”

Segern i Champion of The Youngsters var också vad som gav ekipaget biljetten till Gothenburg Horse Show, något Steffi är mycket nöjd med. Om känslorna efter segern säger hon: ”När det stod klart att Cash vann och Antonia och Viva var tvåa så kändes det verkligen jätteroligt att vi har fått chansen att ta med två stycken av våra lovande hästar till Scandinavium”. Steffi som tidigare ridit de framgångsrika hästarna Uncle Blue och Main Road i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar tycker nämligen att en start i Scandinavium betyder mycket för unghästarnas utbildning:

”Det är verkligen jättebra att de får en försmak på vad som komma skall redan i så pass ung ålder. Och som ryttare får man också en känsla för hur hästen hanterar stora arenor med mycket atmosfär.”

Steffi själv har ridit Cash du Talus i ca 1,5 år, men det är flera som har varit med och utbildat den lovande hästen sedan han kom till Sverige: ”Ibland blir det lite fullt hemma i stallet på Grevlundagården och då brukar vi lämna iväg de yngre hästarna” berättar Steffi .”Cash har därför stått en tid hos både Sung Belfrage och Maja Feuk som yngre”. Även stallkompisen Julia Ström har varit med och utbildat den lovande 7-åringen.

Under vår intervju blir det tydligt att Steffi tycker mycket om sin Cash du Talus och det är med värme och kärlek i rösten hon beskriver valacken: ”Han har alla egenskaper man söker i en häst. Han är extremt kraftfull i sin hoppning, han har bra inställning, han är försiktig, han är modig..” Vidare berättar hon att Cash du Talus utanför hoppbanan är en ganska blyg och tillbakadragen häst men som tänder till ordentligt på hinder. Därtill är han naturligt snabb vilket gör honom till en bra och stabil omhoppningshäst.

I Scandinavium kommer Steffi dock att fokusera på att skapa bästa möjliga förutsättningar för Cash de Talus framtid på de internationella hoppbanorna:

”Han är där för att få en bra upplevelse och lära. Men så klart, om man är i en omhoppning… då kommer man såklart att försöka rida för det. Och som sagt, han är naturligt snabb så där har man ju en stor fördel..”.

På frågan hur hon och Cash du Talus förbereder sig för finalen svarar Steffi att hon jobbar på som vanligt: ”Jag hoppar ungefär två dagar i veckan, kanske trimmar en till två dagar utöver

det och sen så rider vi ut eller longerar resten.” Även om Steffi inte direkt oroar sig för hur Cash du Talus ska reagera när han kommer in i Scandinavium har hon som uppladdning försökt välja tävlingar som kan ge ”mer arena än ridhuskänsla” som hon säger. Steffi fortsätter: ”Vi har försökt välja tävlingar som kan ge lite samma känsla som det kan va i Göteborg. Han ska till exempel få gå med i både Herning och Borås nu kommande veckor.”

Även om det i nuläget inte finns några planer på att Cash du Talus ska lämna Grevlundagården är Steffi välmedveten att saker snabbt kan ändras när man jobbar i ett försäljningsstall:”Jag njuter så länge jag får ha honom i mitt stall och jag får rida honom för han är en fantastisk häst att ha i teamet. ” ”Man känner att det är en häst för de största grejerna. Som det ser ut nu, så känns det som han absolut kommer nå hela vägen. Sen om han gör det med oss eller om han blir såld på vägen och gör det med en annan ryttare, det får vi se.”

Vi önskar Steffi och Cash du Talus stort lycka till i finalen och framtiden!

Kort fakta:

Ålder: 28
Stephanies meriter: Seger i världscupen i Zurich, reserv vid VM 2018, Young Rider EM, flertalet starter i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar Klubb: Österlens Ridklubb
Häst: Cash du Talus
Stamtavla: Fader: Kannan Moder: Quelle du Talus Morfar: Quick Star (SF)
Ägare: Grevlundagården i Vitaby AB
Uppfödare: Jacques le Boedec

Foto: Haide Westring