Lövsta Future Challenge – en fjäder i hatten

Varje år sedan Lövsta Future Challenge startade har Lidköpings Ridklubb stått med som en av arrangörerna. Något som klubben gör med stolthet. Många starter och långa dagar genomförs med guldkant när ett starkt arbetslag möter ambitiösa och glada dressyrälskare från hela landet.

Annica Berg sitter i Lidköpings Ridklubbs dressyrkommitté och är en av kontaktpersonerna gentemot Lövsta i arrangemanget av Lövsta Future Challenge. ”Det är med stolthet vi har LFC på våra tävlingar. En fjäder i hatten för oss!” säger Annica och är även noga med att poängtera att det inte bara är hon som är delaktig utan att det rör sig om många engagerade krafter, i såväl dressyrkommitén som i hela klubben. ”Vi har en som tar har hand om sponsorer, en som sköter uppstallningen och en som roddar allt med cafeterian och så vidare”, och fortsätter: ”Det är väldigt mycket jobb, långa dagar och mycket som ska fungera. Tur att vi älskar det!”

Lidköpings ridklubb har arrangerat sina nationella dressyrtävlingar i april varje år i 27(!) år, varav LFC har haft en deltävling med sedan starten 2012.

”LFC har givit våra tävlingar en ny dimension. Och det har höjt standarden på de ekipage som kommer, vilket är jättekul!”

annica_lidkoping

Annica Berg sitter i dressyrkommittén på Lidköpings Ridklubb, som arrangerat kval i Lövsta Future Challenge Dressage varje år sedan starten 2012.

Annica berättar vidare hur roligt hon tycker att det är att se dessa LFC-ekipage och framförallt de unga ryttarna: ”De är verkligen superduktiga, och många.” Att det var många som ville rida på Lidköpings tävlingar i år visade det sig när de som arrangörerna efter helgen räknade ihop hur många starter som tävlingen hade haft. ”Av de som faktiskt red, efter strykningar med mera, så landade vi på 199 stycken!” säger Annica och fortsätter med att berätta hur det har varit tydligt att antalet ekipage som rider LFC-klasserna stiger för varje år. ”Det visar ju på att tävlingen verkligen har genomslagskraft!” säger hon entusiastiskt.

När det gäller Lidköpings Ridklubbs arbete med miljön finns det mycket positivt att prata kring. ”Hela anläggningen byggdes om 2011 och då var det krav på att den skulle vara miljöanpassad. Vi har bergvärme, LED-belysning och alla sopor källsorteras och körs till återvinning” berättar Annica och fortsätter: ”Allt strö och foder till ridskolan är närproducerat”. När det gäller tävlingarna så spånet från en annan plats men de försöker då vara noga med att de stora kvantiteterna åker med färre transporter. ”Och vi har en lantbruksföretagare i närheten som kommer efter tävlingarna och hämtar precis all gödsel. Något han använder dels till sina åkrar men även till ett särskilt förbränningssystem som han har för uppvärmning av byggnader”.

Även inne i kafeterian har klubben med miljön i tankarna. ”Det allra mesta köper vi närodlat. Till exempel när vi serverar bakad potatis, då kommer grödan från bonden alldeles bredvid. Och i de fall som vi måste köpa halvfabrikat, vilket vi av olika skäl måste ibland, är det alltid från Dafgårds som ligger endast någon mil härifrån”.

Som arrangörer har Lidköpings Ridklubb kunnat glädja sig åt många glada röster från ryttare och publik. ”Det är förstås jättekul att ryttare och hästar trivs hos oss. Sedan blir vi ju själva mer och mer rutinerade för varje gång, vi lär oss och kommer på nya ideér till nästkommande år”. Annica skrattar när hon berättar att lördagens prisutdelning i Grand Prix gick någon gång efter klockan 10 på kvällen. Lite skämtsamt nämner hon att det dock inte hade varit hennes pass. Men pristagarna på plats var nog glada ändå. ”Det är ju såklart alltid extra roligt när det går bra” skrattar Gunilla Byström som tillsammans med sin häst Vectra tog en blå rosett i LFC unga hästar, tidigare under kvällen. Vidare sammanfattar Gunilla tävlingshelgen: ”Lidköping är en tävlingsplats som jag gärna återkommer till. Det är alltid välordnat. De har bra faciliteter och de är trevliga!”

text: Helena Reje