Lövsta Future Challenge fick drömmen att kännas möjlig

En av biljetterna till finalen i Lövsta Future Challenge för unga ryttare, gick till Alva Lander tillsammans med sin häst Herbie Hancock Graftebjerg. Det här ekipaget har tillsynes dragit fram som en raket över tävlingsbanorna under de senaste åren. Med ett väl utvecklat samspel och med en växande meritlista har de ingett en känsla av att de är ostoppbara.

Text: Helena Reje
Foto: Helena Reje och Malin Larsson

”Det är egentligen helt otroligt att Herbie har kunnat lära sig så här mycket med tanke på hur osäker han var till en början”, säger en påtagligt stolt Alva. När man ser det här ekipaget slås man av den kärlek som finns dem emellan. Kemin är perfekt och det är som att de båda har gjort upp en överenskommelse om, att de två ska göra allt vad de kan för varandra.

När Alva först träffade Herbie för snart fem år sedan, var det en knotig häst med skavsår som mötte henne i ridhuset. ”Ja, han var inte vacker”, skrattar Alva. Förutom hans lite märkliga fysik hade han lite väl många andra skavanker för en köpares checklista, men trots det väcktes en förälskelse där. ”Det var ridkänslan jag föll för. Han hade så mycket go i sig! Och så var det något med min ridstil som passade hans sätt att vara, och tvärt om.” Efter ett godkännande från Alvas huvudtränare Louise ”Lussan” Nathhorst stod snart Herbie i en lastbil på väg från grannlandet Danmark till Sverige och Stockholm.

Redan tidigt i tiden med Herbie bestämde de sig för att skynda långsamt. Herbie behövde tid på sig att dels bygga upp sin kropp och dels öka på sitt självförtroende. ”I början blev han till exempel jättestressad i bytena och det var fler som blev fel än rätt under ett pass”. Planen var att han skulle få gå som juniorhäst och det gjorde han bra, men fortfarande med bytestrassel. Tack vare andra kvalitéer kom de ändå så pass långt att de bland annat fick en NM-biljett. ”Men där bromsade Lussan oss och tyckte vi skulle satsa på att träna istället.” Något som Alva framförallt i efterhand förstod var ett klokt beslut. ”Haha, vi kunde ju inte ens byta galopp och det borde man ju kanske kunna på ett nordiskt mästerskap.”

alva_herbie_helena

Herbie och Alva har verkligen hittat samspelet.

På frågan vad Lövsta Future Challenge har betytt för Alva är svaret tydligt att tävlingen har bidragit till att motivera träningen. ”Först kändes steget till senior och inte minst de högsta klasserna så himla långt borta.” Alva berättar hur hon tidigare nästan har känt att målen tar slut efter Young Rider-tiden. Men att hela synsättet kom att förändras när hon fick upp ögonen för LFC.

”Helt plötsligt började barndomsdrömmen om att rida Grand Prix kännas möjlig.”

Hon lägger också till hur hon hade fått tydliga förhållningsregler att inte träna något på de nya rörelserna innan EM i Frankrike som gick i juli förra året. ”Tills dess var det typ St George, punkt, som gällde för mig och Herbie”, skrattar Alva. Något som resulterade i en bronsmedalj med laget!

Det var först på hösten som de började leka lite med de rörelser som skulle ingå i klasserna över. Herbie visade sig ha lätt för mycket och mitt i det där började tankarna om att få rida LFC det kommande året att kännas mer reella. ”Men jag minns också att jag upplevde det som att tiden till första kvalet kändes lite tight.” Att deras insatser räckte till både där och efteråt vet vi nu.

När Alva berättar om Herbies personlighet förstår man snabbt att han är en kille som gillar att ha koll. Förutom att han själv föredrar fasta rutiner vill han helst att alla andra runt omkring också har det. ”Han vill ha rätt hästar i rätt hagar, och samma tider för ut- och intag. Då känner han sig trygg.” Vidare berättar Alva om deras senaste flytt till de stall de står i nu. I det nya stallet bodde sedan tidigare en hingst och det är som att Herbie känner att han kan lämna över lite av ansvaret till honom. ”Nu har Herbie tagit semester”, ler Alva.

Även om Herbie märker minsta lilla förändring på stallplan så skulle han aldrig bry sig om någonting när han är i träning. ”När man rider är han superfokuserad, och skulle inte ens notera om ett träd föll ner bredvid banan”, säger Alva. ”Han gör allt för sin ryttare”. Samtidigt som det är tydligt att hans ryttare gör allt för honom. Alva är i stallet flera gånger om dagen och hans välbefinnande går alltid först.

På frågan om de närmast kommande målen, så kommer svaret snabbt. ”LFC-finalen i Friends, jag vill vinna den! Oj, kan jag säga så?” Klart du kan.