Lövsta Future Challenge och Urban Deli lanserar hållbara matalternativ under Flyinges dressyrtävlingar

Lövsta Future Challenge genomför ett pilotprojekt med Urban Deli där vegetariska och näringsrika matalternativ till ryttare står i fokus på tävlingar. De vegetariska matalternativen erbjuds för första gången i samband med Lövsta Future Challenge Dressage tredje kvaltävling på Flyinge den 10 – 12 maj.

Sedan starten 2011 har Lövsta Future Challenge ambition och vision varit att vara den katalysatorn som inspirerar hästnäringen i Sverige att arbeta mer hållbart. En del av det hållbarhetsarbetet är att påverka tävlingsarrangörer att arbeta mer klimatsmart och hållbart.

-”Det känns jätteroligt att tillsammans med Urban Deli och Lövsta Future Challenge kunna vara med och erbjuda fler ekologiska och vegetariska alternativ på våra tävlingar. Bra och näringsrik mat är en viktig förutsättning för att våra ryttare ska kunna prestera på topp. Det är kanske lätt att man bara fokuserar på hästen när man pratar foderstat, men ryttare är ju också i allra högsta grad atleter. ” – Cecilia Rätz, tävlingsledare, Flyinge.

Urban Deli är en blandning av matbutik, saluhall, bar och restaurang som idag finns i Stockholmsområdet. Urban Deli jobbar aktivt med att minska sin klimatpåverkan och erbjuder därför näringsrika och vegetariska matalternativ där köttfärs har ersatts med baljväxtfärs. Baljväxtfärsen är svenskodlad och framtagen på Torsåker gård, utvecklingscentrumet för hållbara livsmedel som drivs av den icke vinstdrivande hållbarhetsorganisationen Axfoundation.

Förutom miljövinster i form av mindre växthusgasutsläpp och mindre behov av kvävegödsling, ger baljväxtfärsen mer kostfiber än kött och alla aminosyror som kroppen behöver.

-”Det känns som att cirkeln är sluten – kul att tre företag, alla med en koppling till Axel Johnson-koncernen, kan göra ett hållbart projekt ihop. Vi på Urban Deli vill ju göra ”matlivet” lyckligare, gärna i kombination med hälsa och idrott. Att vi då tillsammans med Lövsta Future Challenge och Torsåker gård kan testa det på Flyinge ska bli så kul!” – Jesper Weidlitz, affärsutvecklare, Urban Deli.

Under dressyrtävlingarna på Flyinge kommer ryttarna erbjudas tre olika empanadas på baljväxtfärs, bladspenat och veganska alternativ som serveras med sallad och olika dippsåser som säljs på plats. Samtliga ryttare som startar i Lövsta Future Challenge Dressage kvalklass under lördagen kommer bjudas på Urban Delis empanadas.

Urban Deli är en blandning av matbutik, saluhall,bar och restaurang och finns idag på Nytorget, Sveavägen, Sickla, Centralstationen och Åhlens City i Stockholm. Urban Deli driver även en cateringverksamhet samt uthyrning av konferens- och festlokaler i Stockholm. Urban Delis vision är att göra matlivet enklare, godare och lyckligare. Urban Deli ingår i Axfoodkoncernen. Läs mer på www.urbandeli.org

Foto: Sara Hellner