Lövsta Future Challenge

Lövsta Future Challenge vill sätta mer fokus på uppfödarna

Emma Emanuelsson på Coralle, uppfödd av Gullbritt Melin.

Som uppfödare är det väldigt roligt att kunna följa de hästar man hjälpt till världen och kanske också grundutbildat. Därför bjuder Lövsta Future Challenge Jumping och Gothenburg Horse Show in uppfödarna till de tio sjuåriga hästarna som tagit sig till finalen i Scandinavium under Gothenburg Horse Show, så att de får följa sina uppfödningar på plats.

Under Gothenburg Horse Show i slutet av februari möts de tio finalisterna från Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar i två kval och en final. De svenska, nu sjuåriga hopptalangerna, får möta ett internationellt motstånd, något som ger ekipagen en värdefull erfarenhet inför en internationell karriär.

En av grundpelarna i Lövsta Future Challenges koncept är att uppmärksamma hela teamet kring ett ekipage, inte minst uppfödarna när det gäller unga hästar.

– Utan en stark svensk avel och engagerade uppfödare så skulle svensk hoppsport ha en mycket tuffare situation. Vi måste ha tillgång till svenskfödda högkvalitativa hopptalanger, säger Emelie Broman, en av initiativtagare till Lövsta Future Challenge Jumping.

Uppfödarna glöms inte sällan bort, framför allt när hästarna lämnat de rena unghästklasserna.

– Därför bjuder vi, tillsammans med Gothenburg Horse Show, in alla uppfödarna till de hästar som tagit sig till finalen i Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar så att de kan komma till Gothenburg Horse Show och titta på sina uppfödningar, fortsätter Emelie.

– Det är ett fantastiskt initiativ tycker jag. Det är ju inte så ofta man som uppfödare får vara med så långt framåt i hästens karriär, säger Gullbritt Melin, uppfödare till Coralle som rids av Emma Emanuelsson.

Första omgången av Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar går på torsdag förmiddag, den 26 februari. Då går hästarna en 130 i två faser.