Mathilde och Minna var bäst i Friends

Det blev en spännande upplösning av finalen i Lövsta Future Challenge Dressage i Friends arena, inte minst i avdelningen Unga hästar där det framför allt var två ritter som stack ut. Avgick med segern gjorde till slut Mathilde Hannell och Deela Mae i avdelningen Unga ryttare och Minna Telde med Isac i avdelningen Unga hästar.

Text: Emma Rost
Foto: Fredrik Jonsving

Mathilde Hannell och hennes nu 17-åriga sto Deela Mae var först ut av de startade ekipagen i avdelningen Unga ryttare. Det är andra gången ekipaget rider finalen i Friends och förra året blev Deela Mae väldigt imponerad av arenan.
– Ja, förra året handlade det bara om att vi skulle ta oss runt, berättade Mathilde efter ritten. Då kände jag efter ritten att jag bara ville in och rida igen, göra det bättre. Nu, efter ett år, fick jag äntligen göra det. Och det är så kul!
Det syntes på ekipaget att det hänt mycket under året och stoet är avslappnat och på Mathildes hjälper. De gjorde en jättefin bytesserie i vartannat och en exemplarisk piruett åt höger. Piaffen är fortfarande lite svag.

mathilde_752Nytt för i år är att de inbjudna Top Star-ryttarna kommenterar ritterna i de övriga dressyrklasserna. Vid banan under Lövsta Future Challenge satt Patrik Kittel och Carl Hester. Efter Mathildes ritt kommenterade Carl Hester:

Mathilde gjorde ett jättefint jobb inne på banan och det var en harmonisk ritt att titta på. De fick ett misstag, men hon lät det inte påverka ritten utan hämtade upp det. Jag tycker att det är trevligt att se hur ryttarna använder möjligheterna till förberedelse i programmet. Mathilde använde till exempel medellinjen på ett föredömligt sätt för att förbereda för piruetterna.

– Jag ville stanna kvar på banan och lyssna på allt som de sa, men det gick ju inte. Det är häftigt att få så stora profiler som kommenterar och som verkligen sätter sig in i ens ritt. Jag får lyssna på deras kommentarer när jag tittar på filmen sen, säger Mathilde.

Mathilde och Deela Mae ingick i U25-laget som tog brons vid U25 mästerskapen i Hagen i somras. Hon beskriver det senaste året som att de verkligen har lärt känna varandra och hon tycker också att Deela Mae fortsätter att utvecklas, trots att hon hunnit bli 17 år.
– Nu har vi hittat varandra och smält samman till ett bra team. Det har gjort mycket för våra resultat, helt klart. Deela Mae tycker verkligen att det är kul att tävla, det märks på henne och när det känns som idag så bara sitter ridningen, säger hon.
Domarna belönade dagens ritt med 68.349%.

Tvåa i Unga ryttare blev Sanna Nilsson på rutinerade Lennox som gjorde en riktigt stadig ritt på 66.535%. Carl Hester tyckte att det var roligt att se hur en äldre häst verkligen lär de unga ryttarna att rida Grand Prix.
– Härligt att se hästen i så fin form. Sanna rider med små, fina hjälper och det var väldigt roligt att se. En härlig, lätt bild. Hon behöver lite mer tryck ibland och lite mer böjning åt höger, vilket skulle hjälpa till i piruetterna, kommenterade han efteråt.

I avdelningen för Unga hästar gick först reserven ut, Eva Fahlbrink på Amberson. De inledde med en jämn ritt, med lite för lite energi ibland. De slutade på 65.419%. Efteråt kommenterade Carl Hester:
– Det första jag tänker på när jag ser honom är att han är en arbetsmyra. Det är något väldigt genuint med honom och han vill jobba. Men han är lite bakom skänkeln och hamnar i handen, men när man kommer åt det och får en högre energi i uppvisningen så kommer piaffen bli bra. Han gör fina byten.

Ett annat ekipage som har erfarenhet från Friends och Lövsta Future Challenge-final sen tidigare är Gunilla Byström och Vectra. Stoet har mognat rejält sedan förra året och levererade en stensäker uppvisning, så när som på en liten miss i ettorna. Det är inte långt tills att hon är klar för ”riktiga” Grand Prix. Domarna tyckte om vad de såg och gav ekipaget 67.977% och därmed ledning. Carl Hester var också förtjust och berömde Gunillas ridning.
– Förutom ettorna, gjorde inte den här ryttaren ett fantastiskt jobb? Hon red oerhört sympatiskt och jag hoppas att ni noterade hur korrekt hon var med stångtygeln. Hästen har en fantastisk talang i piaff och passage! Siluetten i de svåraste rörelserna är jättefin. Hon är ung fortfarande och lite het och Gunilla måste hålla igen lite. Den dagen hon kan rida hästen framåt så är det en superhäst, sa han efteråt.

minna_752Gunilla och Vectra fick dock se sig slagna av Minna Telde på Isac, som avslutade klassen. Isac är en härlig, uttrycksfull häst som dock ibland kan bli lite ”blyg” och rädd. Men idag intog han Friends med självförtroende. Travslutorna flöt fram, bytena satt som en smäck och piruetterna var nästan så bra de kan bli. Ett missförstånd och skutt i första piaffen var enda missen. Procenten slutade på 72.349% och en solklar seger.
– När man letar efter en riktigt bra dressyrhäst så kan man ibland hitta en häst som är en naturlig atlet, och det är den här. Han har superkvalitet på slutor, byten och piruetter. Piaffen är väldigt bra, men ibland är den lite ojämn, men med styrka kommer det bli bra. Framtiden är ljus för den här hästen, kommenterade Carl Hester efteråt.
Minna själv var strålande glad.
– Vi är ute på vår GP-resa, Isac och jag och han har utvecklats bara sedan Elmia. Han är väldigt rolig att rida inne på banan, inte minst eftersom han är så ambitiös. Det är en häst med mycket power och mycket go. Att få komma hit och rida på Friends är jättebra utbildning för honom. Nu ska vi hem till snickarboa och öva vidare, sa hon efteråt.

Fullständiga resultat i finalen av Lövsta Future Challenge Dressage 2016:
Avd Unga ryttare:
1) Mathilde Hannell/Deela Mae
2) Sanna Nilsson/Lennox
3) Amanda Eklund/Sambucus
4) Alva Lander/Herbie Hancock Graftebjer

Avd Unga hästar:
1) Minna Telde/Isac
2) Gunilla Byström/Vectra
3) Eva Fahlbrink/Amberson
4) Mads Hendeliowitz/Latinotanz