Lövsta Future Challenge

Miljöarbetet år för år

Lövsta Future Challenge har arbetat med hållbarhet på flera olika sätt sedan starten.

2017:

Årets profilkläder kommer från Equestrian Stockholm som jobbar för att utveckla miljövänliga ridkläder. Jackan har eco fyllning som minskar behovet av tvätt tack vare kaffebönans unika egenskaper.

I år har vi klimatkompenserat för ännu lite mer! Från och med 2017 klimatkompenseras de vinnande hoppekipagen ett helt år. Läs mer om hur vi klimatkompenserar och vad HÄR.

Foto: Roland Thunholm

Inför hoppfinalen utlyste vi tillsammans med Svenska Ridsportförbundet och Got Event en tävling att designa ett miljösmart hinder, där vi fick in många fantastiska bidrag! Vinnare blev en grupp forskare från Göteborgs universitet med sin design Ecoestrian som användes under finalen i Gothenburg Horse show. Hindret utvecklades sedan ytterligare och en användes under EM i Göteborg.

Under EM medverkade också Lövsta Future Challenges Alexandra Mörner i ett hållbarhetsseminarium som arrangerades av Svenska Ridsportförbundet. Att det finns stort engagemang för frågan är tydligt.

Minirapporten ”Hästen & Hållbarhet” översattes till engelska för att nå en större målgrupp.

Årets vinnare av Lövsta Future Challenges Miljöpris gick till Smedsta Ridcenter. (Läs mer om priset HÄR)

HOHU_Publikation-1

2016:

I samband med hästföretagarforum i Göteborg i slutet av mars presenterades minirapporten Hästen och hållbar utveckling, som delvis finansierats av Lövsta Stuteri och Axfoundation. Minirapporten går att ladda ner HÄR.

I Göteborg och i samband med finalerna i Lövsta Future Challenge Jumping delade vi även ut den första upplagan av Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris. Det gick till Borås Fältrittklubb för sitt gedigna hållbarhetsarbete. Läs mer om priset HÄR.

Årets profilplagg är en jacka från Medtryck, även den tillverkad av återvunna PET-flaskor.

Miljöaffischerna går ut till alla kvalarrangörer.

2015:

earth_752Ryttarna fick en utmaning att komma med sina bästa tips för en mer hållbar livsstil. De samlades under hashtagen #lovstasmart på Instagram.

Profilkläderna var västar från Medtryck, tillverkade av återvunna PET-flaskor.

Våra arrangörer fick inspirations- och informationsmaterial till sina tävlingar i form av tre miljöaffischer.

Lövsta Future Challenge Jumping höll sitt tredje U25-kval i Borås – en tävling som är miljöcertifierad genom Håll Sverige Rent.

Förutom att vi återigen klimatkompenserade för dressyrens resor på samma sätt som tidigare år klimatkompenserade vi också för de resor som finalisterna i hoppningen gjorde till och från Gothenburg Horse Show. Det blev totalt 10 ton koldioxid som investerades i hållbart skogsbruk i Mexico.

2014:

trojaLFC

Funktionströja från Equirex.

Vi tog fram ett antal Klimatboxar som gick ut till våra arrangörer för att stötta dem i deras miljöarbete.

Profilkläderna kom från holländska Equirex, som gör ekologiska ridkläder.

Även i år klimatutmanade vi våra arrangörer och vann gjorde Everlövs RS genom sin satsning på närproducerad, hemlagad mat, slopandet av alla engångsartiklar i fik och servering för funktionärerna, rättvisemärkt och ekologiskt kaffe och skippandet av startlistor på papper.

Klimatkompensationen resulterade i ytterligare 48 ton koldioxid som även det här året investerades i Solvatten och trädplantering.

2013:

jackor

Marina Mattsson och Caroline Darcourt i jackorna från Patagonia.

Alla ryttare fick en fleecejacka från Patagonia, tillverkad av återvunna PET-flaskor.

Resorna klimatkompenserades och totalt blev det 48 ton koldioxid som investerades i Solvatten-enheter och trädplantering i Uganda.

Vi utmanade våra kvaltävlingsarrangörer i Klimatutmaningen där de skulle lämna in förslag på hur de skulle göra sina evenemang mer klimatsmarta. Det resulterade i många fantastiska förslag, allt från att slopa startlistor på papper till att servera vegetarisk mat till alla funktionärer och byta till grön el. Vann utmaningen gjorde Djursholms ridklubb, som tagit fram inspirations- och informationsmaterialet Klimatboxen. I den fanns tips till arrangörerna om klimatsmarta åtgärder och informationsmaterial att sätta upp på anläggningen för att inspirera så väl besökare som ryttare och funktionärer att göra mer klimatsmarta val i vardagen.