Miljösmart hinder

Foto: Roland Thunholm

Vi är stolta att presentera det första klimatsmarta hindret att användas vid ett europamästerskap. Hindret är tillverkat av återvunnet material och användes under Longines FEI Europeiska mästerskapen och kommer även att användas vid Gothenburg Horse Show 2018. Första versionen av hindret användes under Gothenburg Horse Show 2017.

Inför Gothenburg Horse Show 2017 utlystes en designtävling med målet att ta fram ett klimatsmart hinder. Tävlingen utlystes av Got Event, Lövsta Future Challenge och Svenska Ridsportförbundet. Det vinnande bidraget resulterade i ett hinder bestående av delvis klimatsmarta material som användes vid Gothenburg Horse Show 2017.

Efter det har projektet utvecklats och till EM kunde vi presentera ett nytt, helt klimatsmart hinder med ny design och nya material.

– Materialen i EM-hindret är återvunnen textil och papp, säger Maria Sundin, projektledare för arbetsgruppen Ecoestrian vid Göteborgs Universitet.
– Vi har nu en av alla instanser godkänd skiss på hindret som kommer förmedla budskap om vikten av hållbar utveckling och miljömässigt tänkande, likväl materialen som använts. Detta sker genom till exempel att infångarna är designade för att likna en tidningslöpsedel, berättar Maria Sundin vidare.

– Hållbarhet är väldigt viktigt för Göteborgs Stad och för ridsportevenemanget FEI European Championships samt Gothenburg Horse Show, säger Lotta Nibell, VD för Got Event AB.
– Vi är stolta över att tillsammans kunna arbeta för att skapa hållbara projekt som främjar evenemang samtidigt som ridsporten. Detta projekt ger oss också ett tillfälle att lyfta fram viktiga samhällsfrågor, så som miljöfrågor, för att inspirera och öka intresse bland besökare och andra intressenter, poängterar Lotta Nibell.

Innovationsnivån på hindret Ecoestrian är något som vi är väldigt stolta över, samarbetet mellan EM-organisationen och Lövsta Future Challenge gör det möjligt att visa innovation och klimattänk på mästerskapsnivå”, säger Gabrielle Bragée, ordförande i miljö- och hållbarhetsutskottet i Svenska Ridsportförbundet.

– Utvecklandet av hindret visar potentialen som finns när man arbetar tillsammans, innovation och miljömedvetenhet som vi hoppas ska inspirera och stimulera fortsatt utveckling inom ridsporten”, slår Gabriella Bragée fast.

Det nya hindret har blivit utvecklat i ett samarbete mellan Maria Sundin och Ecoestrian-teamet på Göteborgs Universitet, SWT Development, Lövsta Future Challenge, Svenska Ridsportförbundet och Got Event AB.

Ecoestrianhindret har också bidragit till att ett projekt inom materialforskning med inriktning mot miljövänliga biokompositer som samfinansieras av Göteborgs Universitet och Chalmers Sport och Teknologi startade under hösten 2017.

Foto: Roland Thunholm