Lövsta Future Challenge

Nio av tio finalister i LFC Jumping Unga hästar är svenska uppfödningar

När finalen i Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar avgörs i Scandinavium om några veckor är hela 90 % av de svenska sjuåringarna i startfältet svenska uppfödningar!
– Det visar att svensk hoppavel är på stark frammarsch, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show där finalen går.

Lövsta Future Challenge Jumping är inne på sitt tredje år med finaler under Gothenburg Horse Show för både unga hästar och U25-ryttare. De unga hästarna, som nu hunnit fylla sju, kvalar som sexåringar till finalen via Champion of the youngsters och Breeders Trophy. Fem finalister kommer från det första kvalet och fem från det andra. Från Champion of the youngsters kan både svenskfödda och importerade hästar kvala, medan det från Breeders bara handlar om svenskfödda och Breedersanslutna hästar. I år är det ett framgångsrikt år för svensk avel då hela nio av tio finalister är svenska uppfödningar! Den tionde har sina rötter i Finland.

– Det är ju jätteroligt att det nästan bara är svenskuppfödda hästar som tävlar mot de internationella sjuåringarna i finalen, säger Elisabet Ernblad, kommunikationsansvarig på SWB.

Hon fortsätter:

– Det säger ett par olika saker om svensk avel. Dels tror jag att man sedan några år tillbaka verkligen vågar satsa på de svenska hästarna, det vill säga att man satsar på att utbilda dem och ta dem till championaten. Förutom de tre senaste åren så har vi haft mindre fölårgångar sedan ett antal år tillbaka, men ändå inte färre hästar som går championaten. Svenska ryttare har fått upp ögonen för svenskfödda hästar och börjar numera många gånger leta blivande topphästar inom landet och inte utomlands. Uppfödarna har också i större utsträckning valt att satsat på hingstar där avkommorna verkligen räcker till internationellt.

När vi tittar på härstamningarna på årets finalister så återkommer Nintender som fadershingst i tre fall och Diarado i två, i övrigt tycker inte Elisabet att det finns någon bestämd röd tråd i stamtavlorna.

– Lite kul med Nintender-avkommorna. Han höjdes till A 2014 hos oss och verkar ha fungerat väldigt bra på våra svenska ston. Diarado-avkommorna har varit otroligt framgångsrika ute i Europa också, säger hon.

Hon tycker absolut att svensk avel har utvecklats enormt de senaste åren.

– Vi avlar på specialiserade hästar i större utsträckning och går ännu mer på dressyr eller hopplinjer. Uppfödarna tänker kanske ännu mer på att hästarna ska vara konkurrenskraftiga, vilket också gör också att hästarna räcker internationellt.

Hittills har segrarna i finalen tagits hem av en utländsk sjuåring, men det är ett starkt svenskt startfält  i år och det kommer att bli en spännande upplösning. Du följer sjuåringarna under Gothenburg Horse Show, den 23-26 februari.

Foto: Roland Thunholm