Olof Smith och Tiamathara redo för final!

Tillsammans med Cardento stoet Tiamathara har den erfarna unghästutbildaren Olof Smith kvalificerat sig för finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. Ekipaget laddar nu för fullt för starten i Scandinavium och Gothenburg Horse Show har träffat Olof för att höra hur tankarna går med endast några veckor kvar till start!

Tycker du att namnet Olof Smith låter bekant? Då är du inte ensam! Olof är nämligen sedan länge en av Sveriges främsta unghästutbildare och det hör inte till ovanligheterna att han dyker upp både 1,2,3 och 4 gånger i startlistorna. Som mest har Olof haft hela 12 hästar kvalificerade till unghästchampionaten i Falsterbo och även om det lugnat ner sig något på unghästfronten idag är det fortfarande där fokus ligger.

Men även om tävling har varit en del av vardagen för Olof under större delen av hans karriär är det inte så ofta han får chansen att rida på en arena som Scandinavium. Därför ser han lite extra mycket fram emot att få komma till Göteborg och känna på den fantastiska stämningen tillsammans med Cardento stoet Tiamathara, ägd och uppfödd av Martin Risberg.

Tiamathara har funnits i Olofs stall i tre omgångar. Först som 5-åring med ett tydligt fokus på Falsterbo och sedan igen inför 2018 års Breeders Trophy där ekipaget placerade sig på fjärdeplats och därmed också kvalificerade sig till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. Efter Breeders återvände Tiamathara till sin ägare innan Olof åter kallades in i vintras för att förbereda stoet för starten i Göteborg.

Om stoets personlighet säger Olof:

”Det är en positiv häst med mycket vilja som gillar att hoppa. Hon är försiktig och modig men med lite egna åsikter”. Vidare berättar han att Tiamathara är en väldigt cool häst som inte reagerar speciellt på nya omgivningar, så även om Scandinavium kommer bli lite mer än vad stoet är van vid borde inte bli något problem: ”Hon är väldigt cool i sig själv så jag tror att det kan passa henne bra”.

På frågan hur ekipaget förbereder sig för starten i Göteborg svarar Olof ”I helgen ska hon hoppa i Flyinge och veckan därpå åker hon med till Borås och hoppar där, vilket blir genrepet för Göteborg rent tävlingsmässigt.” I arbetet hemma har inte Olof ändrat något speciellt i upplägget utan jobbar på som vanligt och fokuserar mest på lydnad och styrketräning. En vanlig vecka för stoet kan enligt Olof börja med hoppning följt av ”ett par dagar av lite lugnt, någon dag uteritt och sen markarbete och sen tävling till helgen beroende på hur paneringen ser ut. ”

Avslutningsvis var vi på Gothenburg Horse show lite nyfikna på hur en erfaren unghästutbildare som Olof ser på Lövsta Future Challenge och möjligheten att rida unghästarna i Scandinavium:

”Jag tycker bara det är positivt att vi har sådana här olika mål med unghästarna och att de får komma fram och visa upp sig och förhoppningsvis göra det på ett bra sätt. Om det sen bara är för att de bara ska få mer rutin eller om man nån gång vill sälja, så är det en väldigt bra möjlighet att få visa upp dem i Göteborg”.

Vi säger tack för pratstunden och önskar Olof, Tiamathara och Martin med familj stort lycka till i Scandinavium!

Kort fakta:

Ålder: 45
Olofs meriter: En av landets allra första diplomerade beridare, elev hos Peter Eriksson, beridare på både Flyinge och stuteri Zangersheide i Belgien, resultat på högsta nivå från junior till senior.
Klubb: Österlens Ridklubb Cardento
Häst: Tiamathara
Stamtavla: Far: Cardento Moder: Tamino E (SWB) Morfar: Empire (ex Secret Pride) Ägare: Martin Risberg
Uppfödare: Martin Risberg

Foto: Olof Smith