Historik

Det började 2011…

2011 kläcktes idén om Lövsta Future Challenge. Bakom idén stod Tinne Vilhelmson Silfvén, sexfaldig olympisk ryttare, Louise “Lussan” Nathhorst och Peter Härnstam. De inspirerades av det tyska systemet med tävlingar för unga, talangfulla ryttare. Idén presenterades för Antonia Ax:son Johnson som genom Lövsta Stuteri står som sponsor bakom projektet. Hon nappade direkt och konceptet presenterades på Falsterbo Horse Show sommaren 2011.

Första året hade vi totalt 57 anmälda ekipage. Vann finalen i Globen gjorde Emelie Nyreröd och Miata (U25) och Clara Espinosa på Welton Five (unga hästar).

Året efter vann Sara Enquist på Goch avdelningen för U25 och Jennie Larsson på Zircoon Spring Flower avdelningen för Unga hästar.

Det tredje året flyttades finalen från Globen till Friends Arena i Solna utanför Stockholm i samband med att Stockholm International Horse Show blev Sweden International Horse Show. Avdelningen för Unga ryttare vanns av Marina Mattsson på Beckham och avdelningen för Unga hästar vanns av Tinne Vilhelmson Silfvén och Benetton Dream FRH 1301. Prispengarna som Tinne och hennes kollega Caroline Darcourt, som blev tvåa i finalen, vann skänkte de till ett stipendium i linje med Lövsta Future Challenges vision – att förbättra svensk ridsport och få fram fler toppryttare och topphästar.

På bara två år blev Lövsta Future Challenge ett välkänt och uppskattat begrepp inom svensk dressyr. Under 2014 tog Lövsta Future Challenge steget in i hoppningen genom en satsning på unga hästar där finalen går i Scandinavium under Gothenburg Horse Show och en satsning på U25-ryttare, som i tre kval tävlar om totalt fem inbjudningar till Gothenburg Horse Show.

Det första året blev Brenda Lee med Sandra Larsson i sadeln den bästa svenska hästen i finalen för unga hästar och Evelina Tovek på Oz de Breve vann meetingpriset för U25-ryttarna. Flera av ryttarna har gått vidare och presterat internationelllt, som exempel kan nämnas Jonna Ekberg som varit med i det svenska laget i flera Nations Cup-tävlingar. Brenda Lee utnämndes till morgondagens häst på Ryttargalan i november 2015.

2016 års final blev spännande med svenska hästar som vinnare i de båda inledande klasserna för de unga hästarna. Som slutsegrare stod dock Marcus Ehning med stoet Zanzara E. Bästa svenska häst blev Estella med ryttaren Amanda Ericsson.

Bästa U25-ryttare blev Victoria Wallenstam och Capitano Paul Z, som var i Scandinavium för andra gången.