Öppet lopp om de sista finalplatserna i Lövsta Future Challenge Dressage

Till helgen är det dags för det sista kvalet av Lövsta Future Challenge Dressage i Linköping. Några ekipage har kopplat ett säkert grepp om sina startplatser, trots det kan det bli en riktigt spännande kamp om de sista åtråvärda finalbiljetterna. 

Det är totalt åtta finalister som ska utses, fyra U25-ekipage och fyra ekipage i klassen för unga Grand Prix-hästar. På lördag höjs även svårigheten ett snäpp då sista kvalet rids i FEI Grand Prix U25.

En högre klass ger även mer poäng, de delas nämligen ut med koefficient 1,5. En vinst som i övriga kval ger 40 poäng belönas nu med hela 60 poäng. Detta öppnar upp möjligheterna för flera ryttare som genom en stark slutspurt alltså kan ta sig hela vägen till Sweden International Horse Show. Emelie Nyreröd är en av de som vill rida i Friends, som just nu ligger på en fjärdeplats i klassen för unga Grand Prix-hästar inför helgens klass.

Jag åker till Linköping med skräckblandad förtjusning. Både det faktum att vi debuterar en helt ny klass och dessutom slåss om en finalplats gör att det känns lite mer nervöst än tidigare starter under året. Oavsett hur det går sitter jag på en fantastisk häst, så det känns väldigt spännande inför framtiden”, säger Emelie Nyreröd. 

Johanna DueBoje och Mazy von Klövenhöj ligger just nu i ledning för de unga Grand Prix-hästarna före Ida-Linn Lundholm med Empire och Kristian von Krusenstierna och It’s Ad Hoc.

Bland U25-ryttarna sticker Isabella Tovek ut, som efter en mycket stark säsong ligger på både första och andraplats med Happiness 26 och Sam Donnerhall*. Tätt därefter hittar vi Alva Lander och Herbie Hancock Graftebjerg, följt av Emma Jönsson och Lina Dolk.

Det kommer helt klart bli en nervkittlande dag i Linköping på lördag. För er som inte kan vara med på plats sänder Equisport live. Ni kan följa dem här.

Ni hittar nuvarande ranking på Equipe och här.

*Enligt regelverket kan Isabella Tovek bara rida en av hästarna i finalen, om Isabella lyckas kvala båda hästarna till finalen behöver hon hitta en annan ryttare som kan starta den häst som hon inte väljer att rida i finalen.

Foto: Malin Larsson