OS-ryttaren Katrin Norling är redo för finalen av LFC Jumping Unga Hästar

Redan förra året red Katrin Norling i Scandinavium med hästen Wincent af Tollstad. I år är de tillbaka och ska delta i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar.

– Det är jätteroligt, speciellt för mig som annars rider fälttävlan. Det är inte ofta man får rida på sådana här stora arenor, säger Katrin.
Katrin Norling är en rutinerad fälttävlansryttare, som bland annat red OS 2008 på Pandora och tog laget till en fjärdeplats. I Göteborg rider Wincent af Tollstad, en häst som hon känt hela hans liv. Hon har fött upp honom själv och tävlade även hans mamma. Mamman var en häst med mycket temperament och blod, så när Katrin bestämde sig för att betäcka henne föll valet på en lugnare hingst, Camaro M. Det blev en lyckoträff hon inte hade kunnat förutse och nu börjar förberedelserna inför finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Gothenburg Horse Show.

Wincent af Tollstad har fått en tidigare vintervila än vanligt eftersom tävlingarna är så tidigt på året. Planen är att inte göra för stora förändringar i det vanliga träningsupplägget och att variera träningen så mycket som möjligt, med inslag av både hoppning och dressyr. Förväntningarna för årets tävling är att samla rutin, men även att gå nolla och ha en bra runda. Förra året red Katrin i Scandinavium med Wincent, då i Swedish Warmblood Trophy.

Det var väldigt bra redan förra året och både jag och hästen blev en erfarenhet rikare. Det ska bli spännande att se hur det går i år, berättar Katrin.

Katrin fortsätter att berätta att Wincent är en väldigt okomplicerad häst som har koll på benen och vet vad han gör. Hon tror mycket på honom och att han har oerhört många kvaliteter som kommer räcka hela vägen till 1.50 hoppning. Inför årets start är hon relativt lugn, redan förra året visade Wincent att han hade kapacitet och det blev en femteplacering i Swedish Warmblood Trophy.
– Men det är såklart djur, så man kan aldrig vara säker, säger Katrin.

Utöver Lövsta Future Challenge har Katrin siktat in sig på de övriga 7-års championaten under årets säsong och det långsiktiga målet är att behålla Wincent inom familjen och rida svårklass hoppning. Katrin berättar att det är viktigt med tävlingar som Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar, där hästägare och uppfödare uppmärksammas. Det blir extra roligt för Katrin i år, då hela familjen kommer bli uppmärksammade. Mer än att delta i Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar ser Katrin fram emot de andra stora tävlingarna som erbjuds under Gothenburg Horse Show.
– Det är väldigt inspirerande att kolla på andra bra ryttare, den chansen får man inte varje dag, säger Katrin.

Text: Gothenburg Horse Show
Foto: Privat

Info om ryttaren:
Namn: Katrin Norling
Ålder: 38
Katrins meriter: OS 2008, VM 2002 och 2010, flertal EM och SM
Klubb: Föreningen Mantorps Ryttarna
Häst: Wincent af Tollstad (f.2011 e. Camaro M ue. Numero Uno)
Ägare: Magnus Norling
Uppfödare: Magnus Norling