Lövsta Future Challenge

Prinsen blev kung av sjuåringar

Tredje gången gillt för final i Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar och då blev det äntligen en svensk seger. Daniel Svensson och godkände hingsten Prince Nandor gick ut sist i omhoppningen och satsade iskallt på säkerhet och en felfri runda. Trots en sekunds tappad fokus på sista hindret höll det hela vägen till seger.

Sjuåringarna i Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar fick gå 1.40 idag, med en omhoppning och det var några ekipage som gjorde också sin debut på höjden. Efter grundomgången var det sex felfria ekipage vidare till omhoppningen där Daniel Svensson och Prince Nandor (e Nintender-Dinard L, uppf/äg PB Investor AB) fick gå ut sist. De hade ett riktigt guldläge eftersom ingen dittills varit felfri och det syntes direkt att Daniel satsade på säkerhet och en felfri ritt, snarare än att vara snabbast.
– Det var såklart väldigt fördelaktigt att få gå ut sist. Förutom en sekunds tappad fokus på sista hindret så kändes det väldigt bra rakt igenom. Men det redde ju ut sig ändå, sa Daniel efteråt.

Daniel Svensson och Prince Nandor njöt av ärevarvet!

Han har ridit Prince Nandor sedan hingsten var tre år gammal och tagit den upp genom klasserna. Hingsten hade ett tävlingsuppehåll som fyraåring, men var tillbaka starkt i både fem- och sexårschampionaten. Prince Nandor kvalade till Lövsta Future Challenge under Breeders Trophy i Flyinge i oktober, då med Jens Fredricson i sadeln.
– Jag skadade mig oturligt i augusti, så Jens har hjälpt mig med matchningen av hästen hit och det gick ju bra, säger Daniel.
Daniel tävlade även Prince Nandors mamma, Pandora II, innan hon gick till en annan ryttare och sedemera in i aveln. Nu hoppas han att hingsten ska fortsätta utvecklas positivt.
– Jag tycker att han har alla förutsättningar för att gå hela vägen. Första dagen här var han lite överväldigad och såg sig storögt omkring och tog in alla detaljer. Jag kunde känna hans hjärta genom stövlarna. Men nu var han mycket mer fokuserad och avslappnad. Jag hoppas att vi kan komma tillbaka nästa år när han är åtta och i alla fall delta i de mindre klasserna, säger han.

Tvåa i klassen blev tyske ryttaren Markus Brinkmann med Kingston van Akenhof, en skimmelvalack som Markus haft i stallet i ett halvår.
– Min häst var felfri i båda kvalomgångarna, så jag var redan där väldigt nöjd med honom. Hade jag vetat att Daniels häst inte var så snabb så hade jag nog gått mer på säkerhet, men trots nedslaget är jag kanonnöjd med Kingston. Han har rest långt och det är en upplevelse för en sjuåring att gå in på en sådan här arena. Jag är väldigt glad över att Lövsta Future Challenge gör det möjligt för oss att ge våra hästar chansen till den här typen av tävling. Det är ett superkoncept.

På tredjeplats återfanns ett annat svenskt ekipage, Sofia Farmann och Love me tender. Sofia har bara ridit i tre veckor, då hon födde barn för sju veckor sedan (!) och var väldigt glad över att det gick så bra i finalen.
– Royne kvalade in honom åt mig och har gjort ett kanonjobb. Han kändes väldigt fin att rida där inne, säger hon.
På frågan om hon får behålla Love me tender nu eller om Royne är sugen på att ta över skrattar hon.
– Ha ha ha ha, nej. Han är ju en ponny, så han passar mig bättre.

Tidigare år har det varit utländska vinnare i själva finalomgången och att det nu blev en svensk, godkänd hingst som tog hem segern var förstås extra kul.
– Att se att svenska hästar och svensk avel står sig bra mot den internationella konkurrensen och vi ser ljust på att kunna producera framtida landslagshästar i Sverige, säger Emelie Broman Tegelberg, projektledare för Lövsta Future Challenge Jumping.

Foto: Malin Larsson/www.malinlarsson.se