Ridesum – appen för hållbarare träning för ryttare & häst

Vi fick in många fina nomineringar till Hållbarhetspriset 2019 och ett av dem nominerade var Ridesum. Ridesum erbjuder en digital träningsarena där ryttare kan träna på distans för tränare, endast med hjälp av en smartphone. I appen kan man hitta nya tränare, boka träning, ladda upp filmer och få feedback. 

Företaget startades av Jenny Stråhle och Karin Lindell. Just nu har är drygt 360 tränare/experter anslutna och sökbara i appen. De har tillsammans 140 olika kompetenser. Träningsappen bidrar till minska flera miljöaspekter och nedan listas några utav dem.

Hållbarhetsvinster                                                                            

Minskad klimatpåverkan

Digital träning sparar värdefull tid genom minskade resor, både för tränare och elever. Det minskar också Co2 utsläpp. En vanlig träningshelg med 25 deltagare kan snabbt komma upp till samma utsläpp ToR till Thailand på nästan 4 ton CO2e.

Mer hållbara hästar

Att ha en hållbar och frisk häst är en förutsättning framgång. Här är tränare viktiga eftersom de har en viktig roll i kunskapsbyggandet hos ryttare. Med kunskap, rätt ridning och hästhållning kan t.ex. hältor förebyggas.

Främjar egenföretagande

Med Ridesum kan tränarna ha tätare kontakt med kunder, coacha fler och öka intäkterna. Det ger en mer hållbar näring för tränare som annars kanske bara har några timmar varje kväll att hålla lektioner på. En tränare som tar en digital lektion extra, måndag till fredag á 400 sek ökar sina intäkter med 8000 -10 000 sek per månad.

Hållbara människor

De flesta träningar hålls på kvällar och helger, i kalla och dammiga ridhus. Många tränare har också svårt att stå och undervisa på grund av problem med rygg och leder. Ridningsinstruktörer tros ha en ökad risk för luftvägssjukdomar.

Det förekommer också astma hos tränare pga. att ridbanor är dammiga. Med Ridesum finns möjlighet för bättre arbetsmiljö för tränare och att de kan arbeta ”normala” arbetstider.

Tillgänglighet och demokratisering av ridsporten

Bidrar till att skapa tillgång och möjlighet för alla att utvecklas och rida för tränare. Alla bor inte nära en stad eller anläggning med tränare. Ridesum ger möjlighet att komma i kontakt och utvecklas trots att det finns en geografisk otillgänglighet. Du har även möjlighet att rida för någon som finns i ett annat land.

Vad kan man behöva tänka på?

Ridesum baseras på smartphone och ett vanligt trådheadset. Så du behöver ingen dyr utrustning. Det finns flera olika sätt att träna digitalt, både själv eller med en medhjälpare som filmar.

Innan den digitala träningen är det viktigt att tänka på att kontrollera att du har en bra internetuppkoppling, att telefonen/telefonerna har tillräckligt med surf och är fulladdade. Streaming drar mycket batteri, så sätt på batterisparläge.

Läs mer om Ridesum här.