Lövsta Future Challenge

Robin Ingvarsson laddar för ännu en start under Gothenburg Horse Show

Foto: Roland Thunholm

Robin Ingvarsson har deltagit i tävlingarna under Gothenburg Horse Show sedan ponnytiden. Fler än 10 gånger har han startat inne på Scandinavium och i år ska han rida finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar med sin häst Cohinoor de Vil.

Ryttaren Robin Ingvarsson kvalade till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Breeders Trophy 2017 med sin häst Cohinoor de Vil. Nu har uppladdningen börjat inför finalen i Scandinavium och ekipaget har planerat en helg i Holland och tävlingarna i Borås, för att kunna vara så väl förberedda som möjligt.

– Det är alltid roligt att rida i Göteborg, och något som alla ryttare vill kunna göra, säger Robin.

Robin började rida Cohinoor de Vil för sex månader sedan, men hästen har stått i stallet sedan den var fyra år gammal. Han köptes som 4-åring utav uppfödaren Monika Svensson av Robins morbror Sven Ingvarsson, men har tävlats av Robins tidigare beridare Pontus Berndtsson. Trots den korta perioden ekipaget haft tillsammans, så har målet varit att rida finalen i Scandinavium.

Cohinoor de Vil är en relativt stor häst som har behövt tid och stundtals pauser för att växa in i sin kropp. Robin berättar att det ska bli spännande att se hur hans häst reagerar inne på arenan, men oavsett hur det går är det ett plus på rutinkontot.

– Jag är en tävlingsmänniska, så självklart vill jag vinna. Men jag måste anpassa mig efter min häst också eftersom han är ganska grön, säger Robin.

Målet för resten av 2018 är att rida både Falsterbo Horse Show och Breeders Trophy, men eftersom Cohinoor de Vil nu blir 7-år gammal kan Robin ha med honom på lite större tävlingar, även internationella. Den långsiktiga planen är att fortsätta utbilda hästen uppåt i klasserna och se hur långt det räcker. Men först ska ekipaget delta i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Gothenburg Horse Show.

-Det är en utav de få chanserna man får att rida på en femstjärnig internationell tävling. Det är väldigt motiverande och det blir att man satsar mer på de yngre förmågorna, säger Robin.

Robin fortsätter att berätta att han gillar hela upplägget kring tävlingarna i Scandinavium, allt från framhoppning till hinder och publik. Men att tävlingarna också spelar en viktig roll för hästägare och uppfödare. Det är stort för hästägare och uppfödare att uppmärksammas i en sådan atmosfär och det kan leda till ett bredare kontaktnät. Fast något som är ännu bättre är att se sin egna häst på en stor internationell arena.

– Jag tror att dom är mer laddade än vad jag är, skrattar Robin.

Robin har stor erfarenhet inom sporten och har ett flertalet internationella placeringar, tagit SM-guld och vunnit 7-Star finalen under Falsterbo Horse Show. Dessutom har han tävlat i Scandinavium över tio gånger. Han är en ryttare med mycket rutin, som förhoppningsvis kommer hjälpa honom i finalen. Trots detta, försöker Robin se det som vilken tävling som helst, och hålla sig till samma system som vanligt.

– Man får ta det som en vanlig tävling och inte stressa upp sig över det, hålla sig till sitt vanliga system och så får man hoppas att det räcker hela vägen, säger Robin.

Info om ryttaren och hästen:
Namn: Robin Ingvarsson
Ålder: 29
Robins meriter: SM, Falsterbo Horse Show, Gothenburg Horse Show, svår hoppnig
Klubb: Varbergs Ridklubb
Häst: Cohinoor de Vil (f. 2011 e. Bravour ue. Cortus)
Ägare: Måsel AB
Uppfödare: Monika Svensson