Rutinerade Antonia och hinderkloka Viva är redo att inta Scandinavium!

Med sina 21 år är Antonia Petterson Häggström yngst bland ryttarna i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar, men rutin är definitivt inget hon saknar.  Antonia har redan nu på sitt CV både ponny, junior och young rider EM, flertalet internationella 150 starter samt ett young rider SM-guld från 2016. I finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar rider hon den svenskfödda hästen Viva som ägs av Grevlundagården i Vitaby AB där Antonia också arbetar.

Antonia är Göteborgstjej i grunden så Gothenburg Horse Show håller hon naturligtvis lite extra varmt om hjärtat. Sedan november 2017 bor dock Antonia på vackra Grevlundagården i Vitaby, Skåne där hon arbetar med att utbilda unga hästar hos välmeriterade paret Bratt Fredricson.

Antonia har ridit Viva sedan stoet kom till stallet i april/maj 2018 och tillsammans har de kvalificerat sig till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar genom en kanonfin andraplacering i Champion of The Youngsters. Om Viva har Antonia bara lovord att säga:

”Hon är en jätte jätte jättetrevlig häst på alla sätt och vis. Snabb och försiktig på samma gång. En väldigt komplett tävlingshäst med en riktigt bra inställning och vilja att alltid göra rätt. Jag tycker faktiskt hon har allt som en tävlingshäst behöver.” 

På frågan vad som utmärker Vivas personlighet svarar Antonia: ”Hon är en väldigt mysig häst, hon har också mycket nerv och är väldigt pigg och framåt. Jag älskar att rida henne! Hon är otroligt smart och klok”.

I somras tilldelades Antonia en biljett till Young Rider EM med den egna hästen Chickflick och det blev krock i planeringen. Då fick stallkompisen Stephanie Holmén, eller Steffi som de flesta kallar henne, tillfälligt rycka in och lotsa Viva över hindren i Falsterbo samt Belgiska Zangersheide där Unghäst VM gick av stapeln. Något som bland annat resulterade i en andra placering i Falsterbos 6-årsklass.

Att Steffi nu har erfarenhet av att tävla Viva tycker Antonia är bra. En av de bästa sakerna med att vara på Grevlunda är enligt Antonia nämligen möjligheten att se och lära av de andra i teamet. ”Jag försöker alltid hoppa med Steffi när hon är hemma” berättar Antonia. På så sätt kan hon både få tips om hur hon kan förbättra sin egen ridning men också studera hur Steffi löser samma övning. ”Jag lär mig mycket av att se andra rida så att kunna rida med Steffi är väldigt lärorikt.”

Att Viva är en framtida omhoppningsstjärna tvekar Antonia inte en sekund på:

”Hon är en väldigt naturligt snabb häst och det var ju nästan att vi lyckades slå Steffi där i omhoppningen på Champion of The Youngsters. Nu gjorde vi ju inte det, men Steffi är så himla snabb.” skrattar Antonia.

Vidare berättar Antonia att Viva är en väldigt hinderklok häst som kan lösa de flesta situationer vilket gör att det känns väldigt tryggt att lägga in en extra växel, något som inte alltid är en självklarhet på en ung häst.

I Scandinavium har Antonia själv redan hunnit vara med och tävla hela tre gånger, först på c-ponny och sedan som junior i Morgondagens Vinnare där hon dessutom tog hem finalen 2014.  Vad Viva kommer tycka om arenan och den härliga stämningen återstår att se men Antonia tror inte hon kommer bli nämnvärt berörd då stoet är allmänt coolt:”Vissa hästar känner man att de är trygga i sig själva och jag har ingen oro för att hon ska komma dit och få scenskräck ”.

Gothenburg Horse Show blir Vivas största inomhustävling hittills i karriären och Antonia tycker det är väldigt roligt att Lövsta Future Challenge har skapat en möjlighet att få ta in unghästarna på en ”sånhär arena”. Antonia avslutar vår intervju med att berätta att hon ser fram emot att få visa upp Viva för den internationella publiken och kanske kan till och med ”en av de utländska ryttarna få upp ögonen för henne.”

Kort fakta om Antonia:

Ålder: 21
Antonias meriter: Vinst Finalen Morgondagens Vinnare 2014, deltagit i ponny, junior och young rider EM, ridit Falsterbo samt Elmia Scandinavian Horse Show
Klubb: Mölndals Ridklubb
Häst: Viva
Stamtavla: Fader: Vivaldi K Moder: Arlette Morfar: Aram
Ägare: Grevlundagården i Vitaby AB
Uppfödare: Magnus Dyrendahl

Vi önskar Antonia, Viva och resten av Grevlundateamet lycka till i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar!

Foto: Ida Ahlsten