Satu Liukkonen gled in på ett bananskal, nu väntar finalen av LFC Jumping Unga Hästar

Under Breeders Trophy i oktober kvalade Sebastian Numminen med hästen El Qlassico TT till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Gothenburg Horse Show. Bara några veckor efter starten skadade sig Sebastian ordentligt. Nu får fästmön Satu Liukkonen rida finalen istället.

Hästen El Qlassico TT, också kallad Elvis, är en svenskfödd häst e. Quintender ue. El Bundy och ägs utav Louise Bodin och är uppfödd av Karin och Ove Råhnängen. Louise Bodin köpte hästen redan som föl och utbildade honom fram tills han var 5 år gammal. Innan hon gav över förtroendet till ryttaren Sebastian Numminen att fortsätta utbildningen av hästen, hann Louise rida finalen av Breeders Trophy med då 5-åriga hästen. Nu har Elvis stått i stallet i strax över ett år och Sebbe, som Sebastian kallas, har ridit Falsterbo Horse Show och knep andra platsen på kvaltävlingen till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Gothenburg Horse Show. Målet har hela tiden varit att rida i Scandinavium och efter att precis missat finalen av Falsterbo Horse Show i somras, fick Sebbe blodad tand och satsade på att kvala i Breeders Trophy – vilket han också gjorde.
Men bara några veckor senare gick Sebbe omkull med en utav de andra hästarna på tävling och läkaren kunde konstatera att en start i Scandinavium inte skulle ske. Nu har fästmön och ryttarinnan, Satu Liukkonen, fått ta över tyglarna och ska starta finalen med Elvis under Gothenburg Horse Show.

Det är en jättefin häst med mycket kapacitet, men väldig olik de hästar jag är van att rida, så under den här perioden har jag försökt rida in mig på honom, berättar Satu.

I helgen gjorde ekipaget sin första start tillsammans under Helsingborgs elittävlingar med bra resultat. Nästa tävling blir under Gina Tricot Grand Prix i Borås och sedan är det Gothenburg Horse Show som gäller. Elvis är en stor häst med långa ben och är mycket känslig, han har väldigt bra koll på sin kropp för att vara en större storlek på häst och dessutom besitter han mycket kapacitet. Satu berättar att hon tror att det kommer bli en svårklass-häst för framtiden. Men först ska ekipaget starta i Scandinavium.
– Jag ska göra mitt bästa och så får jag se hur det går, eftersom jag bara ridit hästen i några månader så fokuserar vi på att samla rutin, säger Satu.

Satu har jobbat med mycket markarbete och småhinder för att lära känna Elvis så väl som möjligt men har även fått en bra uppfattning kring hästen tack vare Sebbe. Satu har mycket rutin själv och har ridit flertal internationella starter med det finska hopplaget, ridit EM i Herning och Aachen samt VM i Caen. Utöver detta, har hon erfarenhet av att utbilda unga hästar upp till internationell klass.
Det fortsatta målet för Elvis är att fortsätta att utbilda honom uppåt i klasserna och rida de övriga championaten för 7-åriga hästar. Däremot, finns det något annat som är ännu viktigare för säsongen 2018.
– Det största målet för 2018 är att Sebbe kommer tillbaka och att han kan börja rida själv igen, avslutar Satu.

Info om ryttaren:
Namn: Satu Liukkonen
Ålder: 36
Satus meriter: EM 2013, EM 2015, VM 2014, internationella placeringar
Klubb: IM Sportriders Ryttarförening
Häst: El Qlassico TT (f. 2011 e. Quintender – El Bundy)
Ägare: Louise Bodin
Uppfödare: Karin och Ove Råhnängen

Text: Gothenburg Horse Show
Foto: Stefan Keturi