Spännande sista kvalomgång i Lövsta Future Challenge Dressage!

Jennifer Svensson – Sibelius 1315, Foto: Malin Larsson

På lördag förmiddag avgjordes det femte och sista kvalet i Lövsta Future Challenge Dressage på Elmia Scandinavian Horse Show och de åtta finalbiljetterna till Sweden International Horse Show delades ut.

 Under hela året har det kvalats i Lövsta Future Challenge Dressage för såväl U25 ryttare som Unga hästar. Elmia Scandinavian Horse Show var precis som förra året den sista kvalplatsen och det finns nu åtta lyckliga finalister som får rida final i Friends Arena i början av december. Sista kvalomgången innebar att ekipagen för första gången under säsongen rider samma program som i finalen, FEI Grand Prix U25, som ibland också kallas ”kort Grand Prix”. En ökad svårighetsgrad jämfört med de andra kvalen och det visade sig bli en otroligt spännande strid om de sista poängen!

Bland U25 ryttarna var Lina Dolk med Biggles 1015 den som lyckades samla ihop flest poäng genom sina i fyra kvalstarter. Lina har haft en fin svit av resultat med bland annat seger i Kimstad. På andra plats i tabellen landade Lina Jönsson och Quentin som har startat samtliga kval under säsongen. De slog till med en vinst i det sista kvalet under Elmia Scandinavian Horse Show och ekipaget har dessutom en seger från Everlöv med sig i bagaget.

-Det var fantastiskt kul att vinna sista omgången av Lövsta Future Challenge! Jag kan inte önska mig ett bättre avslut på den här säsongen än att få rida finalen på Friends arena, säger en glad Lina Jönsson.

Även Linas storasyster Emma Jönsson kvalade in till finalen med sin Tango och det blir nu första gången som två systrar startar i samma final!

Kampen om vem som skulle ta hem den fjärde och sista biljetten till finalen av de unga ryttarna visade sig bli riktig rysare. Mathilde Hannell och Deela Mae slutade på samma antal poäng som Isabella Tovek och Happiness. Efter uträkning av snittprocenten stod det till slut klart att finalplatsen gick till Mathilde Hanell då hon och Deela Mae hade ett högre snitt.

Bland de unga hästarna slutade Sandra Dahlin på stoet Ichi på topp i tabellen. De har haft en otroligt fin säsong med hela tre segrar!

Jennifer Svensson och Sibelius 1315 slog till med seger i den sista kvalklassen på Elmia och säkrade därmed sin finalbiljett till Sweden International Horse Show.

-Helt fantastiskt att få lov att vinna kvalet på Elmia! Jag ser verkligen fram emot att rida på Friends Arena i år igen, säger Jennifer Svensson efter sin seger.

 Tredjeplacerad i tabellen blev Märit Olofsson Nääs och Strolchi som har ridit fyra kval där deras andraplats i Lidköping gav mest poäng. Ekipaget satt säkert redan innan det sista kvalet och valde därför att avstå sista omgången på Elmia.

Den fjärde och sista biljetten för de unga hästarna gick till Cecilia Kristoffersen och Hampuz M.Ge. De har ridit totalt fyra kval och har plockat poäng genom sina två tredjeplatser från Lidköping och Kimstad.

Finalen av Lövsta Future Challenge Dressage 2017 rids på Friends Arena den 1 december under Sweden International Horse Show.

Finalister unga ryttare
Lina Dolk- Biggles 1015 (120 poäng)
Lina Jönsson- Quentin (112 poäng)
Emma Jönsson- Tango (102 poäng)
Mathilde Hannell- Deela Mae (100 poäng)

Finalister unga hästar
Sandra Dahlin- Ichi (148 poäng)
Jennifer Svensson- Sibelius (94 poäng)
Märit Olofsson Nääs- Strolchi (92 poäng)
Cecilia Kristoffersen- Hampus M.Ge (74 poäng)

Lina Jönsson- Quentin, foto: Malin Larsson