Lövsta Future Challenge

Spontanköpet blev en biljett till Scandinavium för Niklas Arvidsson

Fotograf: Roland Thunholm

Niklas Arvidsson har kvalat med Confidence CC till finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar under Gothenburg Horse Show. Hingsten var ett spontan köp för Niklas och hästägaren Magnus Carlberg, och nu ska Confidence CC delta i sin största inomhustävling.

Ryttaren Niklas Arvidsson var på tävling när uppfödaren Carl Petterson kom fram och visade ett fotografi på den en vecka gamla hästen Confidence CC, han frågade om Niklas skulle vara intresserad av att köpa en fin häst. Niklas frågade i sin tur sin hästägare Magnus Carlberg om dom inte skulle köpa fölet, och resten är historia. Ett spontant köp som ingen utav dom ångrar.

– Målet har hela tiden varit att ta fram honom i sporten och se hur långt han kan gå, säger Niklas.

Niklas fick hem Confidence CC som tre åring och har stått för hästens utbildning sedan dess. Han berättar att hingsten har en fantastiskt galopp och är otroligt försiktig, men har även en underbar inställning inne på banan. Ekipaget har hunnit tävla i både Falsterbo Horse Show och unghäst-VM i Zangersheide, men det är första gången dom tävlar på så stora tävlingar inomhus. Niklas ser fram emot Gothenburg Horse Show och har höga förväntningar.

– Om jag rider bra och hästen är i god form tror jag att vi slåss om tätplaceringarna. Men sen måste man ha tur också! Jag brukar säga att man vinner aldrig en klass med otur, fortsätter Niklas.

Men först måste ekipaget förbereda sig inför finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar, och planen är att komma ut internationellt. Niklas förklarar att Gothenburg Horse Show är en mer spektakulär arena än vad hästarna kan vara vana med, men vilket ofta kan hittas på andra tävlingar utanför Sveriges gränser. Utöver en internationell start, planerar ekipaget att starta i Borås.

Niklas är en rutinerad ryttare och har tagit upp flera unghästar till internationell nivå, vunnit SM och deltagit i flera unghäst championat i Sverige. Han har en enorm vinnarinstinkt och har lätt att anpassa sig efter hästarna, däremot berättar Niklas, att han aldrig skulle kommit dit han är idag utan sina fantastiska hästägare.

– Hästägare och uppfödare är det viktigaste för oss ryttare och man borde egentligen lyfta dom ännu mer. Jag tycker Lövsta Future Challenge gör ett fantastiskt initiativ med denna tävling och jag vet att våra hästägare och uppfödare uppskattar det otroligt mycket, säger Niklas.

Utöver starten i Scandinavium är målet att få Confidence CC godkänd som hingst i 2018 års Bruksprov, och att kvalificera sig till de övriga 7-års championaten i Sverige. Sedan är den långsiktiga planen att etablera honom internationellt, och delta i internationella tävlingar.

– Det här är de åren som är viktigast för en ung häst och dess utbildning. När dom är i åldern 7-8 år ska dom ut och se världen och olika typer utav arenor, så att dom är väl förberedda inför framtiden, avslutar Niklas.

Info om ryttaren och hästen:

Namn: Niklas Arvidsson
Ålder: 45
Niklas meriter: SM, Falsterbo Horse Show, Unghäst-VM, Svår hoppning Klubb: Helsingborgs Fältrittklubb
Häst: Confidence CC (f. 2011 e. Casall ue. Nekton )
Ägare: D. Carlberg & Son intressender, Stall Niklas Arvidsson
Uppfödare: CC Holsteiner Breeding