Lövsta Future Challenges miljöpris 2018 går till Stall Kvickstorps smarta bevattningslösning

Att lösa bevattning av ridbanor och ridhus är ett gissel för många hästanläggningar. Med en liten budget och uppfinningsrikedom hittade årets pristagare av Lövsta Future Challenges miljöpris, Stall Kvickstorp, en fiffig lösning som utnyttjar regnvatten som resurs.

Den vattenbrist vi sett i Sverige under ett par år är bara början. Det är inte längre hållbart att använda kommunalt vatten eller vatten från egna brunnen för att vattna ridhus och ridbanor. Vi måste fundera på vad vattnet ska räcka till under torra år. Konsekvenserna kan bli kännbara. Det fick bland annat Halmstad Fältrittklubb känna på i maj förra året då de var tvungna att flytta sina tävlingar från utebanan till ridhuset.

Från tankarna på utsidan av ridhuset går det slangar in till spridare.

Maria Cederlund och hennes man Leif Lourie, som driver Stall Kvickstorp utanför Åtvidaberg, bestämde sig för att hitta en bättre lösning än att lägga timmar på att fara ner till sjön efter vatten och sen vattna i ridhuset. De letade  efter färdiga bevattningslösningar, men hittade inget som kunde ta tillvara på regnvattnet från ridhustaket. Med lite klurighet konstruerade de ett system själva och vattnar nu ridhuset på en kvart istället för 3 timmar.

– Om vi kan inspirera andra att ta tillvara på regnvatten så är det bara en bonus. För oss har det verkligen varit ett lyft, säger Maria Cederlund.

– Vi hade svårt att hitta bra pristagare i år säger Alexandra Mörner från Lövsta Future Challenge. Vi var tvungna att gå ut och efterlysa bra hållbarhetsinitiativ och bland alla tips vi fick in fanns Kvickstorp. Deras lösning är enkel, smart och kan vara till nytta för många. Vi tar vatten för givet men det är inte alls säkert att det kommer att se ut så i framtiden, det är dags att börja tänka på det, avslutar Alexandra.

Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge delat ut ett hållbarhetspris för att uppmuntra och lyfta fram hållbarhet inom hästnäringen i samband med Gothenburg Horse Show. Priset kan delas ut till initiativ, organisationer, personer eller företag men även till produkter och tjänster som kan bidra till en positiv förändring och en hållbar ridsport.

Foto: Maria Cederlund/Stall Kvickstorp