Thelma Hästak- en häst långt utöver det vanliga

Thelma Hästak snuvades på seger i SWB Trophy 2018 med en hundradel. Nu återvänder hon till Scandinavium tillsammans med nya ryttaren André Brandt för att ta revansch! Gothenburg Horse Show har träffat stjärnskottet André Brandt och den engagerade hästägaren Anders Kjellson från Hästak för att höra hur deras tankar går inför starten i Scandinavium och finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar.

André är bara 19 år gammal, men spås en lysande framtid inom svensk hoppsport. Under sista året av gymnasiet gjorde han sin praktik på Hästak och imponerade då stort på Anders och Christina Kjellson som erbjöd den lovande ryttaren heltidsjobb vintern 2018. Starten i finalen av Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar blir Andrés första start i Scandinavium, något han ser mycket fram emot. Med sig har han 7-åriga stoet Thelma Hästak som tillsammans med förre ryttaren Joel Andersson snuvades på segern i SWB Trophy 2018 med EN hundradel. ”Klart vi är revanschsugna” säger hästägaren Anders Kjellson med ett skratt.

André är mycket glad över möjligheten att få rida stoet som från dag ett visat att hon hör hemma i den absoluta toppen. 2015 blev Thelma Hästak Sveriges högs bedömda treåring med bland annat 10-10 i hoppning. Därtill har Thelma, som hon kallas, med föregående ryttare Joel Andersson och Linn Hörnvall hunnit gå både Breeders i Flyinge, Star of Tomorrow på Elmia, SWB Trophy i Scandinavium, Falsterbos 5- och 6-års Championat och sist men inte minst Unghäst VM med goda resultat. Thelma har också hunnit med att bli mamma till ett fint litet hingstföl samt blivit uttagen till Svenska Ridsportförbundets satsning ”Svensk Hoppsport 2025” två år i rad.

Det är helt enkelt inte vilken häst som helst André fått möjlighet att rida i sin första Scandinavium start:

Det känns verkligen jätteroligt och framförallt att de har förtroendet för mig och tillit på att jag ska klara det bra” berättar André.

Vidare berättar han om hur han och Thelma hunnit rida ihop sig bra trots den korta tiden ihop och att han ser fram emot att se vad de kan åstadkomma tillsammans i Göteborg.

När Gothenburg Horse Show får tag i Anders Kjellson, ägare och uppfödare till Thelma, är han på plats i Herning, Danmark för att följa André och Thelma i uppladdningen inför Gothenburg Horse Show 2019. Över telefon beskriver han sin uppfödning som ”en häst långt utöver det vanliga”. Från första gången han såg henne löshoppa visste han att det var en framtida stjärna han hade att göra med

”Jag sa till de andra i stallet ’har ni tjuvtränat henne?’ hon hade en sådan rytm redan från första början”. Vidare beskriver han Thelma som en trevlig, snäll och lugn häst som aldrig blir stressad.

Även om intresset för Thelma varit stort har Anders och Christina valt att behålla stoet i det egna stallet, dels för att vara med på resan men också för att använda henne i aveln på gården. När Thelma nu hunnit fylla sju öppnar man dock upp dörren för en eventuell försäljning och Anders, som själv kommer vara på plats i Göteborg för att heja fram André och Thelma, ser starten i Scandinavium som en fantastisk möjlighet att få visa upp stoet för internationella intressenter.  Om ryttarbytet och André och Thelma som ekipage säger Anders: ”André är en mycket ung ryttare men också en ryttare med mycket talang som har gjort detta jättebra”!

Kort fakta:
Namn: André Brandt
Ålder: 19
Andrés meriter: SM-medalj på ponny och junior, placerad SM för Young Rider, startat Nordiska Mästerskapen för Young Rider samt placerad Elmia GP för unga ryttare
Klubb: Ronneby Ryttarförening
Häst: Thelma Hästak
Stamtavla: Fader: Heartbeat Moder: Hermine Morfar: Comes van de Heffnck
Ägare: Hästak AB
Uppfödare: Hästak AB

Vi önskar teamet från Hästak stort lycka till i Scandinavium!

Foto: Anna Johannesson