Unga talanger gör upp om segern i finalen av Lövsta Future Challenge Dressage

På fredag rids finalen i årets Lövsta Future Challenge Dressage under Sweden International Horse Show på Friends Arena. Det är då den bästa U25- ryttaren och den bästa unga hästen säsongen 2018 ska utses.

Säsongen 2018 har bestått av fem deltävlingar mellan mars och oktober där ryttarna har haft möjlighet att plocka poäng. Åtta ekipage har kvalat in till den prestigefulla finalen, fyra unga ryttare och fyra unga hästar. Förutom äran delas det i finalen ut 200 000 kronor i prispengar och den lyckliga vinnaren i respektive ålderskategori åker hem 40 000 kronor rikare. Finalen rids precis som den sista kvalomgången i FEI Grand Prix U25 som även brukar kallas för ”kort Grand Prix”.

De fyra unga ryttare som kvalat in till årets final är Lina Dolk – Biggles 1015, Nina Rademakers- Dorano, Emma Jönsson-Donizetti och Cecilia Berglund Bergåkra på Duschesse. De har alla gjort fina resultat under säsongen och det är ett taggat gäng som har siktet inställt på en topp placering.

Jag är så laddad för att rida finalen under Sweden International Horse Show! Jag har aldrig tävlat på Friends förut så det ska bli väldigt spännande, säger en förväntansfull Emma Jönsson.

Bland de unga hästarna deltar Rasmus Haid Bonderggard- San Andreas, Marina Mattsson- Quartermain, Karin Öljemark-Samson och Catarina Hjärpe med Cerina E.

Lövsta Future Challenge Dressage är ett viktigt tävlingsupplägg för de unga hästarna. Det är väldigt bra att man rider de första kvaltävlingarna i Intermediére II för att sedan höja svårighetsgraden till kort Grand Prix i slutet av året. Finalen i Friends blir ju såklart också en extra morot för oss ryttare samtidigt som det ger de unga hästarna bra erfarenhet av de större arenorna, säger Rasmus Haid Bondergaard.