Victoria bäst i klassen av U25-ryttarna

Måndag förmiddag avgjordes det vilken U25-ryttare som tog hem meetingpriset i Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blev Victoria Wallenstam på hingsten Capitano Paul Z som efter fina rundor, inte minst i gårdagens Grand Prix, stod som segrare.

Victoria Wallenstam och Capitano Paul Z var med redan förra året i Scandinavium, men fick då se sig slagna av Evelina Tovek och Oz de Breve. I år tänkte hon inte låta segern glida henne ur händerna.
– Förra året red jag bara 145 klasser, gick mer på säkerhet och tog det lite lugnt. I år ville jag satsa och gå utanför ramarna och försöka, när jag ändå är här. Jag har tävlat större klasser fram tills nu och utvecklats, säger Victoria.

De inledde meetinget starkt med en felfri runda och femteplats i en internationell 140 på torsdagen. Sen blev det lite tuffare på fredagen, med 150-hoppning där de fick tre nedslag i grundomgången. Victoria och Capitano Paul Z avslutade helgens tävlingar med gårdagens Gothenburg Trophy. Det är alltid en svår klass, med maxade hinder och tuffa tekniska utmaningar, klart jämförbar med en världscupklass.
Victoria red målmedvetet och säkert och det såg väldigt bra ut fram till slutet av banan då hon fick två nesliga nedslag. Ingen omhoppning, men ritten säkrade trots det vinsten i Lövsta Future Challenge Jumping 2016.
– Jag var väldigt nervös inför fredagens 150-hoppning. Men innan Gothenburg Trophy så var jag inte så nervös, utan mer taggad. Jag tänkte att det får gå lite som det går, jag är här och tävlar för rutin. När jag kom in på banan så kände jag mig lugn och hästen var fin. Vi fick in ett väldigt bra flow i starten. Och sen började jag nog tänka för mycket, säger Victoria och skrattar.
Hon fortsätter:

Jag började tänka att ”Shit, det här går kanske vägen, jag kan ju bli felfri” och så släppte koncentrationen och vi fick två nedslag. Men jag är jättenöjd. Det är det högsta jag och Capitano Paul Z har hoppat tillsammans. Banan var svår och hög och så, men jag tycker nästan 150 i fredags var mer teknisk. I och för sig så red jag ju bättre igår, så det kanske kändes bättre för det.

Lövsta Future Challenge betyder mycket för henne och de andra U25-ryttarna. Att få komma in på en internationell arena som Scandinavium ger ovärderlig erfarenhet inför framtiden.
– Det finns inte ord att beskriva känslan att tävla här. Det är ett sånt tryck och sån känsla och man glömmer typ att man lever. Det är helt underbart. Speciellt igår när det var så mycket folk, säger Victoria.
På frågan om hon vill komma tillbaka kommer svaret blixtsnabbt.
– Jag är väldigt sugen på att göra det fler gånger.

victoria_752Hästen Capitano Paul Z är en elvaårig godkänd hingst med ett sagolikt utseende och utstrålning. Victoria berättar att hon haft honom i fyra år nu och själv tagit honom upp till Grand Prix.
– Han är min bästa vän. När jag fick honom hade han bara hoppat 125 som mest, så vi har verkligen gjort den här resan tillsammans. Jag blir extra stolt över honom för att han kämpar i alla situationer och alltid gör sitt bästa. Han har tagit mig upp till den här nivån och det är han som ger mig de här möjligheterna. En häst med hjärta av guld och en underbar personlighet. Han är alltid glad, säger hon.
Under meetinget har det varit personer som kommit fram till Victoria och frågat om hästen, men hon säger bestämt.
– Han är världens bästa häst och han är INTE till salu.

Efter Gothenburg Horse Show blir det lite vila för både hästarna och Victoria, innan tävlingssäsongen drar igång igen.
– Jag ska på semester en vecka och åka skidor och hästarna får ta det lite lugnt. Sen blir det tävlingar utomlands, Tyskland, Holland och Norge, säger hon.
Victoria känner att självförtroendet absolut har vuxit efter tävlingarna i helgen och det är kanske det viktigaste hon får med sig från Göteborg.
– Det som jag tar med mig härifrån är känslan att det går att tävla de här stora klasserna. En äldre man sa till mig igår att ”Det spelar ingen roll om du har fyra eller åtta fel, utan det roliga är att du känner att du kan” och det är ju sant. Om jag ramlat av eller så hade det inte känts så bra, men nu fick jag en riktigt bra runda med mig.

Text: Emma Rost
Foto: Magnus Cohlin och Annelie Lundkvist/www.hippson.se